Novak Djokovic sneuvelt in 2012 meteen tegen Sam Querrey in Parijs-Bercy

Sport |

In sport is werkelijk alles mogelijk. Dat bewees de Amerikaan Sam Querrey 10 jaar geleden, door tennistopper Novak Djokovic tot ieders verrassing meteen huiswaarts te sturen op het Masters 1.000-toernooi van Parijs. Pickx duikt de geschiedenisboeken in en blikt terug op die stunt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Djokovic hoefde in de Franse hoofdstad als een van de topreekshoofden geen eerste ronde af te haspelen en kreeg in tweede ronde Querrey voor de kiezen. Op de dag van Halloween leek er aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht voor de Servische gigant, die de eerste set op overtuigende wijze met 0-6 naar zich had toe getrokken. Nadien liep het echter volledig fout: eerst besliste de boomlange Querrey de tweede set in zijn voordeel via een tiebreak met 7-6 (7/5), om vervolgens ook te triomferen in de derde en laatste set met 6-4.

Solide service

In die tweede set wist Querrey, de toenmalige nummer 23 van de wereld, het tij te keren met zijn solide service. Hij sloeg niet minder dan 10 aces. Het was op dat moment meer dan 2,5 jaar geleden dat Djokovic nog een keer de aftocht had geblazen in een wedstrijd in de tweede ronde. Het overkwam hem de laatste maal in maart 2010 in het Amerikaanse Miami.

In de daaropvolgende ronde klopte Querrey, halve finalist op Wimbledon in 2017, ook nog de Canadees Milos Raonic in straight sets, maar zijn avontuur op Franse bodem strandde in de kwartfinales. Wildcard en thuisspeler Michaël Llodra versperde hem de weg naar de laatste vier in twee sets.

Eindzege voor David Ferrer

Uiteindelijk was het de Spanjaard David Ferrer die het hoog aangeschreven toernooi op hardcourt op zijn naam schreef. In de finale toonde hij zich de betere van de Pool Jerzy Janowicz.

Djokovic, die het toernooi in 2009 al een eerste keer aan zijn palmares had toegevoegd, zou de jaren die volgden op het debacle van 2012 nog uiterst succesvol zijn in Parijs. In 2013, 2014, 2015, 2019 en ook 2021 kroonde de inmiddels 21-voudige grandslamwinnaar zich er telkens tot eindwinnaar.

Andermaal... in sport kan alles!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top