Pokeren op het WK: Wilmots' cruciale wijzigingen tegen Algerije

Sport | Voor het eerst sinds 2002 mocht België terug deelnemen aan een WK. Acht jaar geleden ging de wereldbeker door in Brazilië en in hun eerste wedstrijd moesten de Rode Duivels al meteen alles uit de kast halen om te winnen. Gelukkig voerde Marc Wilmots enkele wijzigingen door waardoor het verloop van de wedstrijd helemaal veranderde.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Twaalf jaar hadden onze landgenoten erop gewacht. Op 17 juni 2014 stonden de Rode Duivels in Belo Horizonte op het punt om voor de eerste keer in lange tijd mee te doen aan een groot toernooi. Dankzij een nieuwe generatie, die later de gouden generatie zou worden genoemd, kon Marc Wilmots er sinds zijn aanstelling in 2012 in slagen om met de Rode Duivels een kwalificatie voor een wereldbeker in de wacht te slepen. In Brazilië verwachtte men dat het onervaren maar zeer getalenteerde België een van de outsiders van het toernooi kon worden. 

In groep H was Algerije de eerste ploeg die het tegen de Belgen moest opnemen. Op papier leek dat een haalbare kaart voor de Duivels, maar toch is iedereen op zijn hoede. “Algerije wordt vaak onderschat, ze beschikken over veel kwaliteit”, zei Alderweireld voor de match. “Het wordt een moeilijke wedstrijd waarin we alleen met details het verschil zullen kunnen maken.” Toch slagen onze landgenoten er niet in om de ijzersterke tactiek van de Algerijnen te kloppen.

De Algerijnse muur

Tegenover een zeer agressief en vastberaden Algerije sloegen de Duivels er niet in om door de goed georganiseerde verdediging te breken. In de 25e minuut kregen onze landgenoten het zelfs erg moeilijk, nadat Jan Vertonghen een zeldzame counter van de Algerijnen nogal hard probeerde af te wenden en een overtreding beging. Sofiane Feghouli zette de onnodige penalty om in een voorsprong, waardoor onze Duivels moesten achtervolgen.

De Belgen hadden niet meteen een antwoord en bleven het moeilijk hebben met de Algerijnse muur in de defensie. Tijdens de rust probeerde Wilmots zijn troepen gerust te stellen. Aan de hand van een aantal wijzigingen hoopte hij de tactiek van de tegenstander te bespelen. Dries Mertens kwam in de plaats van Chadli, waardoor de Belgische aanval wendbaarder werd. Toch zorgde de hechte verdediging van Algerije ervoor dat ons land nooit veel kansen kon ontwikkelen binnen de zestien.

De Algerijnen kwamen zelfs dicht bij een tweede doelpunt. Deze keer scoorden ze na een corner net niet, waardoor Wilmots aangespoord werd om opnieuw zaken te veranderen. Marouane Fellaini werd het veld opgestuurd om Mousa Dembélé in de 65e minuut te vervangen. De speler van Manchester United bleek al snel een goede keuze, want vijf minuten later kopte hij een voorzet van Kevin De Bruyne binnen. Door het gelijkspel leken de Algerijnen ook even de weg kwijt en van de sterke verdediging was even later geen spoor meer.

Beslissende wisselspelers

In de 80e minuut kon Eden Hazard door goed verdedigend werk van De Bruyne naar het doel van de tegenstander lopen. De speler van Chelsea bediende Mertens, die op zijn beurt M’Bolhi kansloos liet. België pakte opgelucht drie punten, want na de eerste helft leek een overwinning bijzonder moeilijk te worden.

De beslissingen van Wilmots waren ongetwijfeld een van de belangrijkste oorzaken van de overwinning. Zijn twee wisselspelers zorgden voor de beslissende doelpunten. “We wisten dat het een moeilijke wedstrijd zou worden”, zei de coach achteraf. “Ik had in de kleedkamer een groot blad opgehangen waarop stond dat de bankzitters het verschil zouden maken. Ik had gezegd dat we geduldig moesten zijn, en dat heeft geloond. We pakken onze eerste drie punten.”

Wat daarna gebeurde, dat kan iedereen zich wel herinneren. Dankzij twee andere zwaarbevochten overwinningen op Rusland en Zuid-Korea zijn de Duivels erin geslaagd om zich te kwalificeren voor de volgende ronde. Na een knotsgekke wedstrijd tegen de Verenigde Staten werden de Belgen in de volgende ronde wel uitgeschakeld door het Argentinië van Lionel Messi en een zekere Gonzalo Higuain.

Is pokeren ook jouw ding? Ga naar Pickx Prono, daag je vrienden uit en maak kans op een van de fantastische prijzen!

Meer van deze reeks?Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top