Richard Hamilton, de topscorer van Detroit zonder ook maar één velddoelpunt in een NBA-wedstrijd te hebben gescoord

Sport | Richard Hamilton heeft met de Detroit Pistons zijn stempel gedrukt op de NBA-geschiedenis. In 2005 kwam de gemaskerde verdediger – hij noemde zijn masker zijn ‘Superman cape’ - zelfs in de recordboeken maar dan wel om een zeer vreemde reden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

6 januari 2005. Titelverdediger Detroit neemt het in Tennessee op tegen Memphis. De Pistons waren in het midden van de jaren 2000 een formidabel team. Een zonder veel echte sterspelers, maar wel met een perfecte mix van koelbloedige verdedigers en pittige aanvallers. In de eerste categorie hoorde Richard "RIP" Hamilton thuis. In de negen seizoenen die hij in Michigan speelde, rukte de inwoner van Pennsylvania op naar de 6e plaats in de stand van de beste scorers van de franchise met niet minder dan 11582 geregistreerde punten. En veertien daarvan werden begin 2005 gescoord in het hol van de leeuw, bij Memphis Grizzlies.

Een primeur in de NBA-geschiedenis

Zonder een duidelijke aanvallende optie kon het team uit Detroit die avond in Memphis geen manier vinden om de bal in de korf te krijgen. De Pistons verloren dan ook met 22 punten verschil, 101-79. Maar wat echt ieders aandacht trok, waren de statistieken van Richard Hamilton: 14 punten, 0/10 velddoelpunten, 14/14 vrije worpen.

Die statistieken laten vooral zien dat de drievoudige All-Star die avond erg onhandig was en dat hij tegelijk heel alert was om de tegenstander af te straffen met strafworpen die hij zelf had uitgelokt. Maar wat nog gekker was, is dat RIP de wedstrijd zal eindigen als de beste scorer van zijn team, zonder ook maar één velddoelpunt te hebben gescoord in de wedstrijd! De Pistons mochten dan die avond collectief hebben gefaald, Hamilton zorgde wel voor een primeur in de NBA-geschiedenis. Top op vandaag is hij nog steeds de enige speler in de NBA die op deze manier het meeste punten in een wedstrijd voor zijn team scoorde.

Andermaal... in sport kan alles!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top