Wordt Xabi Alonso ondanks een moeilijke start toch de redder van Bayer 04 Leverkusen?

Sport | Xabi Alonso,de pas aangestelde coach van Bayer 04 Leverkusen, heeft niet bepaald een ideale start gehad aan het roer van zijn nieuwe club. Maar het is waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd voordat het werk van de Spanjaard vruchten afwerpt, want veel van zijn collega's zien hem als een toekomstige topcoach.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het nieuws van de aanstelling werd officieel gemaakt op 5 oktober. Na een rampzalige seizoenstart in zowel de competitie als de Champions League, werd coach Gerardo Seoane aan de deur gezet en stelde Bayer 04 Leverkusen Xabi Alonso aan als nieuwe coach in een poging om het tij alsnog te keren. De voormalige Spaanse international begon zo aan de eerste grote uitdaging van zijn trainerscarrière.

Na een indrukwekkende spelerscarrière, die in 2017 eindigde bij Bayern München en waarin hij zowat alles won, besloot de Bask om het als coach te proberen. Eens zijn diploma gevalideerd, begon de voormalige verdedigende middenvelder zijn carrière bij de U13 van Real Madrid. Vanaf 2019 werd hij beloftencoach bij Real Sociedad, waar hij zijn voetbalcarrière begon.

Een geslaagde ervaring op het hoogste niveau

Bij Real Sociedad maakte Alonso een opmerkelijk debuut. Hij toonde al snel zijn trainerskwaliteiten en leidde het reserveteam voor het eerst in 60 jaar naar de tweede klasse. Zijn uitstekend werk bleef niet onopgemerkt, en in 2021 gingen er zelfs geruchten dat Alonso Borussia Mönchengladbach zou gaan coachen. Uiteindelijk verlengde hij zijn contract tot 2022. Het was echter slechts een kwestie van tijd voordat een topclub hem zou bellen.

Van Alonso (40) wordt verwacht dat hij de redder van Leverkusen wordt. Alonso kent de Duitse competitie ook goed van zijn drie seizoenen bij Bayern München. Het debuut van de voormalige ster van Liverpool en Real Madrid in de BayArena was er echter een dat zorgde voor een dubbel gevoel. Na een indrukwekkende 4-0-thuisoverwinning tegen Schalke 04, waardoor ze tijdelijk uit de degradatiezone weg klommen, leed de club met als bijnaam Werkself in drie dagen tijd twee verpletterende nederlagen: eerst thuis tegen Porto in de Champions League (0-3) en daarna in Frankfurt (5-1) in de Bundesliga.

Een toekomstige topcoach?

Leverkusen is er evenwel van overtuigd dat de club in goede handen is. Ondanks zijn gebrek aan ervaring als coach op het hoogste niveau is Alonso al geprezen door veel grote voetbalkenners, waaronder degenen die met hem hebben gespeeld. Toen hij zijn pensioen aankondigde, zei Real Madrid-coach Carlo Ancelotti, de laatste man die hem onder zijn hoede had, dat hij "de kwaliteiten en ervaring had om in de toekomst een fantastische coach te worden". Pep Guardiola, die hem bij München leerde kennen, zei hetzelfde: "Hij zal het snel maken als coach. Ik wed dat hij bij elke club waar hij heen wil, een goede coach zal worden."

In 2019 was José Mourinho, die hem bij Madrid coachte, ook al overtuigd van zijn toekomstige succes. "Hij groeide op zoals ik, met een vader die speler werd en coach," zei de Portugees. "Hij werd vervolgens een topspeler. Zijn positie op het veld, zijn kennis van het spel, de coaches die hij heeft gehad... Als je alles bij elkaar optelt, heeft Xabi de voorwaarden om een heel goede coach te worden." Zal Alonso deze vleiende voorspellingen waarmaken en de nieuwe jonge opkomende coach worden? Het antwoord komt er in de komende weken en maanden.

Wedstrijdschema van speeldag 11 in de Bundesliga op Eleven Sports:

Zaterdag 22 oktober

Zondag 23 oktober

Volg het beste van de Bundesliga het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top