Lucas Stassin: het nieuwe witte konijn uit de hoed van Felice Mazzu

Sport | Felice Mazzu zit op de wip bij Anderlecht. Het was dan ook zeer verrassend dat de coach van Anderlecht afgelopen weekend een 17-jarige spits Lucas Stassin in de basis dropte. Die deed het niet onaardig en dat doet ons de vraag opwerpen. Zal Mazzu tegen Zulte Waregem opnieuw beroep doen op het vermeende torinstinct van Stassin?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Er pakken de laatste weken donkere wolken samen boven het Astridpark. Paars-wit kampt na twaalf speeldagen immers op een teleurstellende negende plaats in de Jupiler Pro League en dat doet de supporters morren. Zij weten ook dat Anderlecht al zes van zijn twaalf wedstrijden heeft verloren. De druk op coach Felice Mazzu begint hierdoor toe te nemen, waardoor de man al een paar keer de trukendoos heeft moeten bovenhalen. Eerst werd er van spelsysteem gewisseld, daarna volgde naar verluidt een uitbrander van jewelste en afgelopen weekend zette hij een jonge spits van amper zeventien jaar in de basis. Die spits heet Lucas Stassin en moet Anderlecht in de nabije toekomst aan goals helpen.

"Killer in de zestien"

Lucas Stassin speelt sinds al zijn negende voor Anderlecht. Hij wordt in Neerpede opgeleid als spits omdat hij volgens de jeugdtrainers een neus voor goals heeft en een killer in de zestien is. Dat bewijzen ook zijn statistieken. Stassin komt op dit moment uit voor RSCA Futures in de Challenger Pro League (Eerste Klasse B) en heeft daar al zeven keer kunnen scoren in acht wedstrijden. Omdat Mazzu voorlopig geen beroep kan doen op zijn andere spitsen - Julien Duranville en Benito Raman zijn gebleseerd - gunde hij Stassin vorige week al eerste invalbeurt tegen West Ham United in de Conference League. De jongeling liet tijdens die partij een aardige indruk na en daarom besloot Mazzu om hem tegen Club Brugge opnieuw een kans te geven, in de basis.

Uitstekende arbeidsethos

Stassin mocht een uur meespelen en probeerde in al die tijd de Brugse verdediger Abakar Sylla uit verband te spelen. Na ongeveer 25 minuten kreeg Stassin zelf een kans via een voorzet van Michael Murillo, maar zijn poging ging tegen de paal. Stassin blonk uit in werklust en loopvermogen en daarvoor kennen ze hem ook in Neerpede. Volgens zijn jeugdtrainers heeft de jonge spits dan ook een uitstekende arbeidsethos en wedstrijdmentaliteit, bovenop zijn neus voor goals. Jean Kindermans, opleidingshoofd bij Anderlecht, vindt dat Stassin ook slim loopt. "Hij heeft interessante looplijnen voor een spits", klinkt het. Anderlecht-legende Paul van Himst vindt dan weer dat Stassin erg lijkt op voormalig RSCA-spits Erwin Vandenbergh.

Wat er ook van zij: Anderlecht kan de doelpunten goed gebruiken. De stoel van Felice Mazzu zal steeds harder beginnen te wankelen als er de komende weken niet dringend punten worden gesprokkeld. De eerstvolgende wedstrijd voor Anderlecht is die tegen Zulte Waregem, en wie weet zal Felice Mazzu nog eens beroep doen op het vermeende killer instinct van zijn zeventienjarige spits.

Volg de Jupiler Pro League, inclusief de wedstrijd Zulte Waregem - Anderlecht op donderdag 20 oktober vanaf 20u25, het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top