Fabio Quartararo valt van zijn troon

Sport | De Grand Prix van Australië is afgelopen zondag uitgelopen op een nachtmerrie voor de leider in de stand van het MotoGP-wereldkampioenschap. Fabio Quartararo moest zich terugtrekken waardoor Francesco Bagnaia de eerste plaats innam.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Met nog twee Grands Prix te gaan in het MotoGP wereldkampioenschap, ligt de race om de eindtitel nog steeds helemaal open. Dit weekend trokken de rijders naar het Philip Island Circuit in Australië. Uiteindelijk zorgde de wedstrijd voor een ommekeer in dit seizoen.

Alles ligt nog open

Fabio Quartararo, die al wekenlang aan de leiding staat van het algemeen klassement, had zeker niet verwacht dat hij voor het einde van het seizoen nog zijn leiderspositie zou moeten afgeven. Hij is erop gebrand zijn titel van vorig jaar te verlengen, maar dit seizoen lijkt de strijd pas aan de finish van de laatste wedstrijd in een beslissende plooi te vallen.

Ondanks een zeer goede start maakte de Fransman twee fouten en werd hij na tien ronden van het circuit gehaald.  "Ik maakte een fout in bocht 4, ik remde te laat (...). Daarna kwam ik terug (naar de 22e plaats), ik wist drie of vier rijders in te halen, maar mijn doel was om helemaal naar voor te rijden. Op maximale snelheid wilde ik veel plaatsen inhalen, maar helaas eindigde mijn beproeving iets te vroeg", klaagde hij na de race tegen AFP.

Vanuit zijn box zag hij hoe het Spaanse duo Alex Rins en Marc Marquez de eerste twee plaatsen behaalden. Francesco Bagnaia (Ducati) leek lang op weg naar winst, maar werd op het einde nog ingehaald door de twee Spanjaarden. De Italiaan kwam juichend over de streep omdat hij door zijn derde plaats en het uitvallen van de Fransman de leidersplaats in de stand overneemt. "Toen ik zag dat Fabio eruit lag, stelde ik mezelf gerust dat ik tevreden zou zijn met een podiumplaats”, legde Bagnaia uit. "We moeten zo doorgaan." Hij heeft nu 233 punten terwijl zijn dichtste achtervolger er 219 heeft. De Italiaan moet nog twee races (Maleisië en Valencia) zien te overleven vooraleer hij tot kampioen gekroond kan worden.

Het einde van "El Diablo"?

De Fransman Quartararo reageerde achteraf (begrijpelijk) een beetje depressief. De jonge titelhouder is ferm teleurgesteld met zijn laatste wedstrijd en kan naar eigen zeggen zelfs niet goed genieten van zijn sport. "Nu stop ik met denken aan het kampioenschap. Het belangrijkste is om te genieten van deze laatste twee races en ik ga me proberen amuseren”, zei de 23-jarige. Hij voegde er nog aan toe dat hij het even moeilijk heeft. “Vooral als je alleen rijdt. We hebben een totaal andere rijstijl dan andere motoren, en dat is net onze grootste uitdaging. Het resultaat vandaag is heel teleurstellend.”

Hoewel El Diablo in de GP van Australië geen goede prestatie neerzette, ligt de strijd voor de titel nog open. Hij heeft nog steeds de mogelijkheid om als leider terug in de race te komen. “Ik denk dat het nog mogelijk is, we mikken nog steeds op die titel”, zei Quartararo. Maar het zal niet eenvoudig zijn, want de Fransman weet dat Bagnaia droomt van een eerste titel. Het belooft dus nog een epische strijd te worden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top