De grote verhalen achter het WK: Jacky Munaron speelt medaille Mexico '86 kwijt in Brussel

Sport | In 1986 namen de Rode Duivels deel aan het WK voetbal in Mexico. De Duivels konden er de vierde plaats veilig stellen en dat deed een heus volksfeest losbarsten in ons land. Toen de Duivels na afloop gehuldigd werden op de Brusselse Grote Markt, deelde ook tweede doelman Jacky Munaron in de vreugde. Hij raakte daarbij wel zijn WK-medaille kwijt…

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wat is er nog niet gezegd of geschreven over de knalprestatie van de Rode Duivels op het WK 1986? België bereikte dat jaar de kwartfinale van het wereldkampioenschap waarin het helaas zijn meerdere moest erkennen in Argentinië, of beter gezegd in Diego Maradona. Na de verloren halve finale (2-0) werd er een troostfinale gespeeld tegen Frankrijk die na verlengingen ook werd verloren (4-2). Desondanks mochten de Belgen zich fier op de borst kloppen: ze waren immers op een vierde plaats geëindigd en dat was heus niet slecht. Jacky Munaron was tweede doelman bij de Duivels. Hij kwam geen minuut in actie, maar nam toch met plezier zijn WK-medaille in ontvangst, net als zijn collega-voetballers.

Munaron gaf ook zijn kijk op de verloren halve finale. De tweede doelman stak niet onder stoelen of banken dat hij teleurgesteld was in de scheidsrechterlijke beslissingen tijdens die partij en stelde zelfs dat de Duivels licht gepikeerd aan de wedstrijd tegen Frankrijk waren begonnen. “We vingen de wedstrijd tegen Frankrijk met een wrang gevoel aan. Dit omdat we ervan overtuigd waren dat de scheidsrechter op een bepaald moment ten onrechte voor buitenspel had gefloten voor Veyt. Als die spelfase had mogen doorgaan, kon België Argentinië het misschien nog wel lastig hebben gemaakt”, klonk het bij de doelman.

Medaille in vest

Maar daar was het thuisfront helemaal niet mee bezig. In België werd er immers met bijzonder veel trots naar de Rode Duivels gekeken die toen het beste resultaat ooit op een WK hadden neergezet. De Duivels werden na afloop van het WK gehuldigd op de Grote Markt in Brussel. Daar stond een uitzinnige massa hen op te wachten en toe te juichen. Heel wat Duivels deelden in de feestvreugde, net als Jacky Munaron. De tweede doelman gooide op een bepaald moment zelfs zijn vest in de massa als souvenir. Hij was in alle gekte echter vergeten dat zijn WK-medaille in een van de zakken van die vest zat. De medaille werd natuurlijk nooit meer teruggevonden waardoor Munaron zijn medaille en herinnering aan het WK definitief was kwijtgespeeld.

Het verhaal van de verloren medaille is nog steeds bekend bij de Belgische voetbalbond. Die hoopt natuurlijk dat de Rode Duivels opnieuw een medaille kunnen veiligstellen op het aankomende WK voetbal in Qatar, maar het ding uiteindelijk kwijstspelen hoeft waarschijnlijk niet nog eens te gebeuren...

Meer van deze reeks?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top