De grote verhalen achter het WK: Iran en VS werken de match van de verzoening af

Sport | Tijdens het WK 1998 namen Iran en de Verenigde Staten het voor eerst tegen elkaar op. Voor Iran werd het een wedstrijd om nooit te vergeten, want zij toonden zich de betere van de Verenigde Staten. Een symbolische overwinning.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op 21 juni 1998 gaven Iran en de VS elkaar partij het op het WK in Frankrijk. Dat beiden in elkaars groep werden uitgeloot, zorgde al meteen voor ophef. De relatie tussen Iran en de VS is altijd al zeer gespannen geweest. Zo was er onder meer de gijzeling van de Amerikaanse ambassade in Teheran die maar liefst 14 maanden duurde.

Voor de match tussen beide landen moest de Franse politie al tussenkomen, omdat Iraanse fans actie voerden. Ze droegen een shirt met daarop een foto van Maryam Ravaji, de oppositieleidster die in ballingschap verbleef. Ze maakten ook banners met ‘Iran Ravaji’. Het was dus duidelijk dat de match voor de nodige spanningen zorgde.

Vroegtijdig naar huis

Iran was bijzonder gretig, maar beschikte ook over betere spelers. De Verenigde Staten moesten het onderspit delven en verloren met 2-1. Hamid Estili bracht Iran op voorsprong en Mehdi Mahdavikia zorgde in het slot voor de 2-0. De aansluitingstreffer van Brian McBride kwam te laat.

Het is tot op heden nog steeds enige zege van Iran op een WK. Iran eindigde dat WK in een groep met ook nog Duitsland en Joegoslavië derde met drie punten. De Verenigde Staten gingen naar huis met nul punten.

Positieve boodschap krijgt geen vervolg

In Iran werd deze zege uiteraard enorm gevierd, want de VS was er de grootste vijand. "Vanavond heeft de machtige en arrogante tegenstander de bittere smaak van de nederlaag gevoeld", zei grootayatollah Ali Khameneï na deze zege van Iran. President Mohama Khatami sprak andere woorden en hij zag een opening om de band tussen de twee landen te verstevigen.

Ook aan Amerikaanse kant waren er nadien hoopgevende woorden uit de politieke wereld. Ze spraken beiden over "het afbreken van de muur van wantrouwen", en hoopten op een mooie toekomst tussen de twee. Een verzoening leek in de maak. Dat bleken nadien loze woorden te zijn.

Meer van deze reeks?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top