De grote verhalen achter het WK voetbal: India geeft door verbod op blote voeten forfait zonder een match te spelen

Sport |

De grote geschiedenis van het WK voetbal zit ook vol kleine verhalen die het evenement zo bijzonder maken. Zoals in 1950 toen India verstek liet gaan zonder een wedstrijd af te werken, omdat het hen verboden werd op blote voeten aan te treden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het betreft een imago dat perfect bij Brazilië past: op de stranden van Rio in de ondergaande zon en op het nog warme zand voetbal spelen op blote voeten. In competitieverband is de realiteit echter heel anders, want daarin is er geen sprake van blootvoets voetbal. India kan erover meespreken…

In 1950 kwalificeerde het land zich voor het WK in Brazilië. In de eerste ronde zouden ze normaal gezien uitkomen tegen titelverdediger Italië, Zweden en Paraguay, maar uiteindelijk trokken ze zich nog voor hun eerste groepsmatch terug. De reden daarvoor was de gewoonte om op blote voeten te spelen. De officiële regelgeving van de FIFA stelde duidelijk dat dit verboden was en bracht de Indiase bond daar enkele weken voor aanvang officieel van op de hoogte.

Gepaste outfit vereist

De voormalige kolonie van het Britse Rijk had twee jaar eerder in Londen nog deelgenomen aan het olympisch voetbaltoernooi, waar verschillende spelers op blote voeten in actie kwamen. Dat belette hen niet om in de eerste ronde een doelpunt te maken tegen Frankrijk in een nipte 2-1 nederlaag. Maar de Olympische Spelen bleken het WK niet…

De (Braziliaanse) voetbalfans herinneren zich ook de prestaties van ene Leonidas da Silva, een van de grootste Goddelijke Kanaries aller tijden. De man met de bijnaam ‘Black Diamond’ schreef geschiedenis door blootvoets te scoren op het WK van 1938. Buiten het voetbal was het overigens niet ongewoon om grote sporters op blote voeten te zien, denk maar aan Afrikaanse hardlopers die deelnamen aan atletiekkampioenschappen ten zuiden van de Sahara.

Meer van deze reeks?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top