One day, one goal: Oliver Bierhoff schittert in laatste match met drie doelpunten

Sport | Oliver Bierhoff was in zijn topperiode een zeer goede aanvaller. De Duitser maakte Duitsland zelfs Europees kampioen. Hij speelde ook in de Serie A, waar hij tegen Juventus uitpakte met een bijna ongezien mooie afscheidswedstrijd.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Oliver Bierhoff speelde in het seizoen 2002-2003 voor de Italiaanse laagvlieger Chievo Verona. De man was toen 34 jaar toen hij op 24 mei 2003 zijn laatste match op het hoogste niveau speelde. Met Chievo Verona trok hij naar Delle Alpi, waar Juventus zijn thuisbasis had. Bierhoff kende een afscheidsmatch om van te dromen.

Juventus stond na een uur spelen 2-0 voor na twee goals van Marcelo Zalayeta. In de 62ste minuut kreeg Bierhoff de bal via links en hij kopte keihard in doel: 2-1. Hij was een kopbalspecialist. Juve sloeg terug via David Trezeguet, maar weer Bierhoff zorgde met een intikker voor de 3-2. Even later zagen de 39.417 aanwezige fans Bierhoff wéér raak treffen: 3-3. Cristian Zenoni maakte uiteindelijk de beslissende 4-3. Het was de allerlaatste match van Bierhoff als profspeler en dat was er een om nooit meer te vergeten. Een afscheid zoals weinig spelers die hebben gehad.

Garantie op goals

Bierhoff had voordien een mooie carrière bij elkaar gespeeld. Hij speelde in Duitsland voor Bayer Uerdingen, Hamburg SV en Borussia Mönchengladbach, maar een groot succes werd dat niet. Hij maakte toen een beslissing die zijn leven veranderde. Bierhoff, fysiek sterk en een goede targetspits, trok naar het Oostenrijkse Austria Salzburg. Daar maakte hij in één seizoen tijd veel indruk met 27 goals in 36 wedstrijden.

Ascoli merkte hem op en haalde hem naar Italië. Na één jaar Serie A zakte de ploeg naar de Italiaanse tweede klasse. Daar maakte Bierhoff indruk met 46 goals in 100 matchen. Zijn carrière kreeg zo een hoge vlucht en Udinese strikte hem. Daar was Bierhoff een garantie op goals met 57 doelpunten in 86 partijen.

Golden Goal op EK

De Serie A was toen de sterkste competitie ter wereld en de Duitse spits versierde een droomtransfer naar AC Milan, dat in 1998 12,5 miljoen euro betaalde. Toen een zeer flink bedrag in het voetbal. Zijn periode in Milaan was een groot succes. Als centrumspits was hij er goed voor 44 doelpunten en 32 assists in 119 matchen. Bierhoff won er één Italiaanse landstitel. Na AC Milan trok hij nog naar AS Monaco en Chievo Verona, waar hij ging uitbollen. Op zijn 34ste stopte hij met voetballen. De Serie A zal hem altijd blijven herinneren en met 102 goals en 30 assists in 220 matchen was hij daar een garantie op goals.

Bierhoff - aan het einde van zijn carrière tevergeefs aangeboden bij Anderlecht - zal ook altijd herinnerd worden als die man die in 1996 Duitsland Europees kampioen maakte. In de finale tegen Tsjechië kwam hij na 69 minuten op het veld. Hij scoorde de gelijkmaker en in de verlengingen zorgde hij voor de winnende treffer door toen de Golden Goal te scoren. Degene die eerst scoorde in de verlengingen was zo zeker van de zege. Bierhoff schreef zo geschiedenis.

Fan van deze reeks? Bekijk dan hier het doelpunt van Joos Valgaeren met Celtic tegen Rangers FC.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top