Van de hel naar de hemel: na een uitschakeling werd Australië wereldkampioen baanwielrennen

Sport | Op weinig plaatsen kom je zo'n variatie van emoties tegen als in de sportwereld. Australiërs kunnen daarover meepraten, want in 2012 werden ze wereldkampioen in het baanwielrennen na een waanzinnige kwalificatiefase en finale.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 2012 vonden de wereldkampioenschappen baanwielrennen plaats in Melbourne, in Australië. Deze wereldkampioenschap was bijzonder in die zin dat het de laatste kwalificatiemogelijkheid was voor de Olympische Spelen, die in datzelfde jaar in Londen plaatsvonden. Australië was publieksfavoriet, ze stonden met 15 medailles, waarvan 6 gouden exemplaren, bovenaan de ranglijst.

Een duizendste!

Een van deze stukken edelmetaal wonnen de Australiërs in de teamsprint in Melbourne. In deze discipline worden twee landenteams uit een groep van drie tegenover elkaar gezet en moeten ze zo snel mogelijk drie ronden over een circuit afleggen, waarbij elke rijder één ronde moet leiden. De Fransen stonden altijd te boek als de meesters van deze discipline, tot in 2012.

Het team van onze zuiderburen, met Grégory Baugé, Kévin Sireau en Michael d'Almeida, werd dat jaar verrassend met een duizendste van een seconde verslagen! Nochtans was de wedstrijd goed begonnen voor Frankrijk, ze stonden na de eerste twee rondes voor en hadden de titel binnen handbereik. Maar het Australische trio van Scott Sunderland, Shane Perkins en Matthew Glaetzer hield goed stand voordat het in de laatste ronde de leiding nam. De teleurstelling voor onze zuiderburen was groot, vooral omdat het eigenlijk niet de bedoeling was dat Australië zou meedoen als finalist.

Diskwalificatie

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat titelverdediger Duitsland het zou opnemen tegen Frankrijk. Maar onze oosterburen werden samen met het Britse team gediskwalificeerd tijdens de kwalificaties omdat ze op bepaalde momenten te veel ruimte lieten tussen de renners.

De verwijdering uit de competitie was een goede zaak voor de Australiërs, die in een kolkende Hisense Arena mochten zegevieren na een bloedstollende finale. De Aussies legden de 750 meter af in 43'266, terwijl de Fransen er een duizendste van een seconde langer over deden. Australië had de wereldtitel in deze discipline niet meer gewonnen sinds 1996, en de overwinning smaakte daardoor des te zoeter.

Andermaal... in sport kan alles!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top