Het Teunckens-effect: hoe de doelman een gigantisch verschil maakt bij Lierse

Sport | Lierse kreeg zondagmiddag een pak voor de broek van SK Beveren. Mede door defensieve blunders moesten de Pallieters maar liefst vijf goals toestaan waardoor ze na 90 minuten voetballen toch met een forfaitscore het veld af moesten. Na zeven speeldagen incasseerden Delanghe en co zo al 18 goals.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Slechts één team kreeg op de eerste zeven speeldagen van een 1B-seizoen al meer goals binnen. In 2019-2020 kregen de West-Vlamingen amper een ploeg bijeen gesprokkeld door financiële perikelen en werden heel wat spelers aangetrokken nadat de competitie al gestart was. Het inderhaast bijeen gesprokkelde team incasseerde toen 20 goals in de eerste zeven duels.

En nu is er dus Lierse dat moeite heeft om de boel gesloten te houden. Nochtans staat er bij de Kempenaars een hechter eftal tussen de lijnen dat wél competitief is. Bij Lierse dragen ze attractief voetbal (waarbij minstens een goal meer scoren dan de tegenstander belangrijker is dan de nul houden) hoog in het vaandel, maar toch zal de Zwitserse gatenkaas in de defensie voor de nodige kopbrekens zorgen.

Doelman Maxime Delanghe kan op zich weinig verweten worden. De jonge goalie (21 jaar) staat zijn mannetje in de Challenger Pro League en valt niet zo heel vaak op fouten te betrappen, maar toch lijkt er een gigantisch verschil te zijn met de matchen waarin (de meer mature) Jens Teunckens het Lierse doel verdedigde.

De voormalige Rode Duivel (zonder cap) kwam vorige winter toe in het Lisp en kreeg in twaalf duels amper tien goals binnen. Teunckens hield daarbij ook vijf keer de nul en ontpopte zich zo in geen tijd tot een publiekslieveling. Maar tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen viel de goalie uit met een scheur in de voorste kruisband van de knie. Hij werkt momenteel aan een maandenlange revalidatie.

Na die blessure werd er snel geanticipeerd met de komst van Delanghe, maar net zoals bij de voorganger van Teunckens (huidige tweede goalie Jarno De Smet) blijkt de Lierse defensie het moeilijker te hebben om zich staande te houden. Hoewel er absoluut niet enkel naar de doelmannen gezien moet worden, spreken de cijfers van vorig seizoen en dit seizoen wel boekdelen. Als er één man is die Lierse momenteel mist, dan is het Jens Teunckens.

Jarno De Smet
32 tegengoals in 16 1B-duels (1 clean sheet)

Jens Teunckens
10 tegengoals in 12 1B-duels (5 clean sheets)

Maxime Delanghe
18 tegengoals in 7 1B-duels (geen clean sheets).

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top