Greg Van Avermaet verraste in 2011 iedereen met zijn eerste overwinning in een klassieker: Parijs-Tours

Sport |

Greg Van Avermaet is in de loop van het decennium 2010 een van de beste wielrenners ter wereld geworden en heeft geleidelijk naam gemaakt door wedstrijden over de hele wereld op zijn naam te schrijven. Een van zijn eerste prestigieuze overwinningen, en meteen ook zijn eerste klassieker, was Parijs-Tours in 2011.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zeg je Greg Van Avermaet, dan zeg je ook Olympisch kampioen, winnaar van Parijs-Roubaix, Tirreno-Adriatico, meerdere etappes in de Tour de France en podiumkandidaat in de meest prestigieuze eendagswedstrijden… De lijst is lang.  Hij was in de jaren 2010 naast Philippe Gilbert en Tom Boonen een van de leiders in het Belgische wielrennen. Een van zijn eerste successen kwam in 2011 in Tours, waar nochtans nooit verwacht werd dat hij zou kunnen zegevieren.

Tegenaanval met ruime achterstand

Parijs-Tours, of de Klassieker van de Dode Bladeren, werd vaak uitgevochten in een sprint, maar de laatste jaren is het parcours in de finale aangepast waardoor er meer mogelijkheden zijn voor aanvallende renners. In 2011 is er een duidelijke favoriet: Mark Cavendish, kort daarvoor nog gekroond tot wereldkampioen op het circuit in Kopenhagen.

Het scenario van de wedstrijd dat jaar oogt aanvankelijk vrij klassiek, met een vroege ontsnapping door een groep van 7 renners die op een gegeven moment een ruime voorsprong van iets meer dan elf minuten genieten. Onder leiding van de BMC-ploeg van Van Avermaet wordt die schijnbaar comfortabele achterstand echter teruggebracht tot 2 minuten 30 seconden, met nog 70 km te gaan. Dit blijkt het uitgelezen moment voor 15 achtervolgers om een tegenaanval in te zetten. De dan nog relatief onbekende Belg maakt deel uit van die groep. De renners sluiten aan bij de kopgroep, maar de samenwerking vooraan verloopt goed. Ondanks de inspanningen van het peloton en Philippe Gilbert blijft het kopgroepje op overwinningskoers liggen.

Een keerpunt

Met nog 15 kilometer te gaan, beproeft de Fransman Arnaud Gérard solo zijn geluk. Even later spelen Van Avermaet en Marco Marcato haasje over en krijgen ze de vluchters op 7 kilometer van de finish te pakken, alvorens ze in te halen en ook achter te laten. Marcato wordt het slachtoffer van een kramp en moet de overwinning overlaten aan Greg Van Avermaet die op 26-jarige leeftijd zijn eerste titel in een klassieker binnenhaalt, kort na een etappesucces in de Vuelta en de Ronde van Wallonië.

“Dit is een zeer belangrijke overwinning voor mij. Ik kwam dicht bij de winst in verschillende klassiekers dit seizoen, maar er is maar één plaats die telt: de eerste. Een klassieker als deze winnen is bijzonder en het is een grote stap voorwaarts in mijn carrière”, vertelde hij aan La Dépêche. Hoewel hij na deze eerste grote triomf nog zal moeten wachten tot na 2016 voor zijn grootste successen, blijft de overwinning in Parijs-Tours een uitermate belangrijk moment in de carrière van Van Avermaet.

Nogmaals: in sport kan alles!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top