Er was eens een Rode Duivel: Peter Crève

Sport | In 2022 blikt Proximus Pickx terug op Rode Duivels die slechts een voetnoot in de geschiedenis van onze nationale ploeg zijn. Hoewel zij slechts een handvol wedstrijden internationals waren, zijn ze toch opgenomen in het geschiedenisboek van onze nationale ploeg. Deze keer hebben we het over Peter Crève.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Peter Crève (uiterst rechts op de foto) heeft in zijn carrière lang moeten wachten op een selectie voor de Rode Duivels. De voormalige speler van KSK Beveren en Club Brugge zag zijn geduld dan toch beloond worden met een oproepingsbrief voor de nationale ploeg.

Crève speelde begin jaren 80 bij Beveren, wat toen een van de meest aantrekkelijke teams was in België. In die periode zagen de fans op de Freethiel tweewekelijks enkele toppers aan het werk, met Jean-Marie Pfaff als grootste trekpleister. In 1983 won de club de Beker van België en een jaar later zelfs de Belgische landstitel. Het waren de gouden jaren van Beveren.

Eerste selectie

Crève maakte deel uit van die kampioenenploeg. In 1984 volgde de kers op de taart toen hij werd opgeroepen voor de Rode Duivels. België kwam uit een dramatisch verlopen EK en er was de omkoopaffaire rondom Waterschei-Standard, waardoor enkele spelers van Standard geschorst werden.

Het was dus geen makkelijke periode voor de nationale ploeg, maar met Argentinië volgde er wel een mooie tegenstander na dat EK. België verloor de oefenmatch echter met 0-2 van de troepen van coach Carlos Bilardo. Crève kwam niet van de bank. Hij maakte ook geen deel uit van de selectie die nadien naar het WK 1986 vertrok. Zijn verhaal bij de Rode Duivels was echter nog niet afgelopen.

Club Brugge

In 1986 trok Peter Crève van Beveren naar Club Brugge. Daar kende hij een prachtige periode met landstitels in 1988, 1990 en 1992, en in 1991 won hij er ook nog eens de Beker van België. Daardoor kwam hij weer in beeld bij de nationale ploeg. Drie jaar na zijn laatste selectie werd hij weer opgeroepen. Tegen Luxemburg mocht hij dan zijn debuut maken en hij wist meteen te scoren. Een droomstart.

In 1988 speelde hij ook mee in de partij tegen Israël (2-3-zege) en enkele maanden later tegen Hongarije (3-0-winst). Nadien stopte het verhaal bij de Rode Duivels, want een nieuwe selectie zat er niet meer in. Zo wist Crève wel als international een mooie statistiek te verzamelen, want met hem op het veld verloren de Belgen geen enkel duel.

Fan van deze reeks? Lees hier het verhaal van Jos Volders.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top