Gaëtan Englebert, standvastigheid beloond door Robert Waseige

Sport | Gaëtan Englebert was briljant tijdens de voorbereidingen, en verdiende dus zijn plaats bij de Rode Duivels van Robert Waseige op het WK van 2002.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Englebert is voornamelijk aan twee clubs te linken wat zijn carrière als voetballer betreft: RFC Luik, waar hij zijn jeugdopleiding genoot en debuteerde op het hoogste niveau in de jaren 90, en natuurlijk Club Brugge, waar hij maar liefst negen seizoenen onder contract lag. De middenvelder wordt minder geassocieerd met de Rode Duivels, hoewel hij toch deel uitmaakte van de selectie voor het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea.

Englebert werd in 1999, in de eerste match met Robert Waseige aan het roer, voor de eerste keer opgeroepen voor de nationale ploeg. Hij was onderdeel van de kern die het opnam tegen Nederland (5-5 gelijkspel) en Marokko (4-0 zege) met het oog op het EK 2000 in eigen huis. Hij bleef evenwel in beide ontmoetingen aan de bank gekluisterd. Het duurde uiteindelijk 17 maanden vooraleer Englebert een eerste keer mocht opdraven. In een kwalificatiewedstrijd voor het WK van 2002 tegen voetbaldwerg San Marino stond hij 59 minuten tussen de lijnen in een ruime 10-1 overwinning.

“Het was een doel”

Englebert had het echter lastig om zich in de selectie te vestigen. Hij werd amper drie keer geselecteerd in 17 maanden tijd en moest een jaar wachten op een terugkeer. Die timing viel ideaal, enkele weken voor het WK. In mei 2002 behoorde hij tot de groep die in de voorbereidingsstage Algerije, Frankrijk en Costa Rica partij gaf.

Tegen Algerije kreeg hij een speelhelft en tegen Frankrijk mocht hij het slot meepikken. Englebert slaagde er op die manier in om zijn stek in de WK-selectie veilig te stellen. “Sinds de wedstrijd tegen Algerije voelde ik dat ik op de goede weg was”, verklaarde hij aan La Dernière Heure. “Het WK was geen obsessie, maar een doel. Ik wist dat ik het meeste kans zou maken door goed te spelen bij mijn club op een zo constant mogelijk niveau. Ik werd beloond voor mijn inspanningen.”

Bankzitter

De speler van blauw-zwart was zich bewust van zijn reservestatuut en gaf aan klaar te zullen zijn in geval van nood. Hij keek evenwel de vier volledige matchen toe langs de zijlijn. Ook Fred Herpoel, Franky Vandendriessche, Danny Boffin en Bernd Thijs waren datzelfde lot beschoren.

In de nasleep van het WK vergaarde Englebert meer speelminuten bij de Duivels. Verschillende internationals ruimden plaats, waardoor de kilometervreter vijf caps versierde tussen augustus 2002 en april 2003. Vervolgens was het 3 jaar wachten op een volgende cap. De weinig tot de verbeelding sprekende verplaatsing naar Armenië ging de boeken in als zijn laatste wapenfeit op het terrein. In juni 2007, vlak voor zijn afscheid bij Club, hield hij voor de laatste keer de bank warm.

Meer van deze reeks?

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top