Frédéric Herpoel, tweede verdedigingslinie van Robert Waseige in 2002

Sport | Hij moest als invaller vier doelpunten incasseren bij zijn debuut voor de Rode Duivels tegen Nederland, maar Frédéric Herpoel genoot wel altijd het vertrouwen van Robert Waseige als vervanger voor Geert De Vlieger. Noch op het EK van 2000, noch op het WK van 2002 was hij de eerste keuze.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Frédéric Herpoel kreeg zijn jeugdopleiding bij RSC Anderlecht en daar maakte hij ook zijn debuut. De Brusselaars hadden in die periode echter een heel sterke kern met Filip De Wilde als eerste doelman en nadien kwam Geert De Vlieger naar Anderlecht. Daardoor moest Herpoel tevreden zijn met het statuut van tweede doelman en in drie jaar tijd kwam hij slechts aan vijf wedstrijden bij de hoofdstedelingen.

Knotsgek debuut tegen Nederland

Herpoel besliste in 1997 dat het tijd was om ergens eerste keeper te worden. Op 22-jarige leeftijd maakte hij de overstap naar AA Gent, waar hij door Johan Boskamp – die hem kende van zijn passage bij Anderlecht – meteen als eerste keeper werd geposteerd. Dat was een goede zet, want Herpoel liet een goede indruk achter. Na twee jaar als eerste keeper indruk te hebben gemaakt bij AA Gent, was het Robert Waseige die hem in september 1999 bij de selectie haalde.

Herpoel maakte zijn debuut in de Kuip in Rotterdam tegen Nederland. Een debuut om nooit te vergeten, want na 40 minuten moest hij de geblesseerde Philippe Vande Walle vervangen. Het stond toen 1-2 voor België en uiteindelijk eindigde de match op 5-5. Een legendarisch duel, maar Herpoel slikte zo wel meteen vier tegengoals. Toch mocht hij een jaar later als derde keeper mee naar het EK 2000 in België en Nederland.

Gestopt na doorbraak van Proto

In 2002 mocht Herpoel eindelijk nog eens in doel staan bij de Rode Duivels. In 2002 haalde Waseige hem terug bij de kern en na twee keer te hebben mogen opdraven in oefenmatchen, haalde de bondscoach hem bij de WK-selectie. Hij was ondertussen tweede keeper geworden achter Geert De Vlieger, maar in Japan en Zuid-Korea kwam hij niet van de bank. Op 31 maart 2004 speelde hij voor het laatst voor België.

In 2005 besliste Herpoel dat het genoeg was geweest, toen Aimé Anthuenis de jonge Silvio Proto als eerste keeper in doel zette. Herpoel had gehoopt de rol van de gestopte De Vlieger over te nemen, maar dat gebeurde niet. Daarom stopte hij in 2005 op 31-jarige leeftijd als international. Hij speelde 7 keer voor België. Herpoel speelde uiteindelijk tien jaar voor AA Gent, waar hij 375 matchen keepte. Hij ging nadien naar Bergen en in 2009 besloot hij op zijn 34ste de handschoenen aan de haak te hangen.

Meer van deze reeks?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top