Anthony Vanden Borre, de overwachte terugkeer in de selectie van Marc Wilmots in 2014

Voetbal | Anthony Vanden Borre kon in 2014 bondscoach Marc Wilmots overtuigen om hem opnieuw een kans te geven in het WK in Brazilië. Het zou een van de strafste comebacks in het Belgische voetbal worden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Anthony Vanden Borre is en blijft een van de grote mysteries van het Belgische voetbal. Als 16-jarige knaap maakte hij al snel furore bij de eerste ploeg van RSC Anderlecht, samen met Vincent Kompany. Die laatste toonde zich een grote persoonlijkheid en oogde al zeer volwassen op piepjonge leeftijd, maar Vanden Borre was een grotere speelvogel. Hij maakte veel indruk als voetballer, maar Vanden Borre was nooit echt constant in zijn prestaties. In één match bij de nationale ploeg toonde hij al zijn talent: tegen Spanje in 2008, waar hij een bijna ongezien prestatie neerzette. Die prestatie kreeg echter geen vervolg.

VDB is een enfant terrible en er kwamen bepaalde uitspattingen naar boven. Anderlecht trok zijn conclusies en liet hem gaan. Op zijn 19de verkaste hij voor 4 miljoen euro naar Fiorentina en vanaf dan ging het bergaf. In het buitenland was er minder geduld en bij Fiorentina, Genoa en Portsmouth kwam hij nooit helemaal boven water. KRC Genk haalde hem terug naar België, maar dat was ook geen succes. In januari 2013 reikte Anderlecht hem de hand. Hij kreeg er een prestatiegericht contract en Vanden Borre had het WK 2014 als doel. Niemand die dit serieus nam, maar Vanden Borre kende een zeer sterk seizoen 2013-2014. Het talent – met zijn technisch vermogen, duelkracht en loopvermogen had hij heel veel kwaliteiten - kwam bovendrijven en Vanden Borre leek eindelijk volwassen te zijn geworden als 25-jarige.

Match tegen Zuid-Korea

Toenmalig bondscoach Marc Wilmots verraste iedereen en riep Vanden Borre op voor de oefeninterland in maart 2014 tegen Ivoorkust. Vanden Borre speelde 45 minuten en maakte zo na bijna 4 jaar zijn comeback bij de nationale ploeg. Nadien kreeg hij weer speelkansen en Wilmots besliste om hem mee te nemen naar het WK 2014. Vanden Borre zorgde zo voor één van de strafste comebacks uit de Belgische voetbalgeschiedenis, want 1 jaar voordien leek hij nog verloren te zijn als voetballer.

Vanden Borre speelde uiteindelijk een duel op het WK. Tegen Zuid-Korea speelde hij 90 minuten, maar de straatvoetballer in hem kwam daar weer naar boven. Hij besloot om op een bal te gaan staan, wat aanzien wordt als een vernedering voor de tegenstander, maar een Zuid-Koreaans speler kon er niet mee lachen en trapte VDB keihard onderuit. Het verdict was keihard: een kuitbeenbreuk. Vanden Borre betaalde zo het gelag voor het uitdagen van de tegenstander. "Hij kende een goed WK, maar toen hij daar op de bal ging staan, dat heeft hem teruggezet. Dat was een stommiteit van hem, dat heb ik hem ook gezegd", zei Wilmots daar later over bij La Dernière Heure.

Einde verhaal op zijn 29ste

Het bleek het begin van het definitieve einde te zijn. Vanden Borre was maanden buiten strijd en haalde nadien niet meer zijn beste niveau bij Anderlecht, ook al toonde hij nog één keer zijn grote klasse op het veld van Arsenal door er twee keer te scoren. Hij kreeg nadien problemen met trainers en werd naar de B-kern verwezen. Op 16 november 2014 speelde hij tegen Wales zijn laatste interland ooit voor België en dat op amper 27-jarige leeftijd. Vanden Borre speelde 29 keer voor de nationale ploeg.

Anderlecht verhuurde hem in 2016 aan Montpellier, maar dat werd een grote flop. Nadien trok hij transfervrij naar het Congelese TP Mazembe, maar ook daar speelde hij amper. Vincent Kompany probeerde hem nog een keer een nieuwe kans te geven en hij mocht meetrainen in Brussel, maar dat draaide op niets uit en hij speelde uiteindelijk geen minuut bij Anderlecht. Vanden Borre speelde zo op 4 november 2016 zijn laatste wedstrijd op het hoogste niveau. Hij mocht toen met Montpellier 1 minuut spelen tegen Olympique Marseille, de club waar hij fan van is. Niemand die had gedacht dat hij toen op amper 29-jarige leeftijd al zijn laatste minuut had afgewerkt op het allerhoogste niveau.

Meer van deze reeks?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top