WK’s op exotische plekken - 2003, Astarloa met de zegen van Freire in Hamilton

Sport | Zondag wordt om de regenboogtrui gestreden in het Australische Wollongong. Op dit exotische strijdveld wordt de wereldkampioen van 2022 gekroond. Sinds 1974 zijn al vaker de wereldkampioenschappen wielrennen gehouden op plekken die buiten Europa, de bakermat van het wielrennen, liggen. In afwachting van de editie van 2025 in Kigali, Rwanda, vertellen wij u over enkele memorabele edities die plaatsvonden in Canada, Japan, Colombia of Qatar. Vandaag neemt Igor Astarloa Paolo Bettini te grazen in Canada...

Door Tagtik

Deel dit nieuws

In oktober 2003 neemt Igor Astarloa, een renner voor de klassiekers met snelle benen, deel aan de wereldkampioenschappen in Hamilton, Canada, als lid van een ploeg waarin Oscar Freire, tweevoudig wereldkampioen, de onbetwiste kopman is. Met zijn twee hellingen is het Canadese parcours best selectief en kan een wedstrijd met een grillig koersverloop worden verwacht. Maar door de tegenwind is niemand in het peloton geneigd om in de aanval te trekken.


Met de toestemming van de kopman

Freire voelt dat hij te kort zal komen op dit parcours en spoort zijn teamgenoot aan om zijn kans te wagen. "Ik sprak met Oscar die me vertelde dat hij Bettini niet kon volgen. Hij zei me: hou jij Bettini in het oog en ik blijf achteraan voor het geval het tot een sprint komt", zo vertelt Astarloa over dat WK. Astarloa gaat mee in een vlucht die wordt opgezet door Peter Van Petegem. In de groep zitten ook nog de Nederlander Michael Boogerd, de Deen Bo Hamburger, de Italiaan Paolo Bettini en de Zwitser Oscar Camenzind, voormalig wereldkampioen.
De favorieten kijken naar elkaar

De grote namen kijken naar elkaar en daar profiteert Astarloa van: op het juiste moment, met nog vijf kilometer te gaan, trekt hij in de aanval. De Spanjaard houdt stand en houdt aan de finish nog een schamele vijf seconden over op zijn landgenoot Alejandro Valverde en Van Petegem.
Derde Spaanse titel in vijf jaar

Bettini, die te voorzichtig heeft gekoerst, valt net naast het podium. Astarloa behaalt zo de belangrijkste overwinning uit zijn carrière en zorgt voor de derde wereldtitel voor Spanje in vijf jaar. Na afloop zorgt hij nog voor een controverse door te beweren dat Bettini hem tijdens de wedstrijd had geprobeerd om te kopen, maar later trok hij zijn verklaring in. Eerder dat jaar had hij ook al de Waalse Pijl gewonnen.

Video: Astarloa wint het WK van 2003

Final Standings

1 Igor Astarloa (Spain)
2 Alejandro Valverde Belmonte (Spain)
3 Peter Van Petegem (Belgium)
4 Paolo Bettini (Italy)
5 Michael Boogerd (Netherlands)
6 Bo Hamburger (Denmark)
7 Michael Barry (Canada)
8 Luca Paolini (Italy)
9 Oscar Freire Gomez (Spain)
10 Janek Tombak (Estonia)

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top