WK’s op exotische plekken - 1990: en Rudy kwam tevoorschijn uit de Japanse nacht...

Sport | Zondag wordt om de regenboogtrui gestreden in het Australische Wollongong. Op dit exotische strijdveld wordt de wereldkampioen van 2022 gekroond. Sinds 1974 zijn al vaker de wereldkampioenschappen wielrennen gehouden op plekken die buiten Europa, de bakermat van het wielrennen, liggen. In afwachting van de editie van 2025 in Kigali, Rwanda, vertellen wij u over enkele memorabele edities die plaatsvonden in Canada, Japan, Colombia of Qatar. Vandaag: Rudy Dhaenens verbaast alle pronostieken in Utsunomyia...

Door Tagtik

Deel dit nieuws

In 1990, op het circuit van Utsunomiya in Japan, was Claude Criquielion in principe de enige kopman van de Belgische ploeg, geleid door Eddy Merckx. Maar de 'Criq' is een wielrenner met gevoel voor eer en voor het koersverloop.


De eer van Criquelion

Criquelion werkt aanvankelijk om een aanval van 23 renners te beschermen, met daarin de Belgen De Clercq, Museeuw, Bruyneel en De Wolf. Hij controleert het peloton en smoort elke tegenaanval in de kiem. Met nog 30 kilometer te gaan gaat Rudy Dhaenens ervandoor. Hij sluit aan bij de drie overlevenden van de kopgroep, de Fransman Martial Gayant, de Spanjaard Alberto Leanizbarrutia en de dappere Dirk De Wolf.

Twee Belgen

Als in een droom, aan het einde van de Japanse nacht, gaan de twee Belgen aan de leiding op de laatste klim van de wedstrijd. Ze zorgen voor een historische dubbel, met Rudy Dhaenens als een van de meest onverwachte wereldkampioenen van het naoorlogse wielrennen, net zoals Harm Ottenbros of Benoni Beheyt dat waren.
Een zwanenzang

Voor Rudy Dhaenens is deze wereldtitel echter een zwanenzang. Na hartproblemen moet de Flandrien in 1992 afscheid nemen van het peloton. Hij overlijdt bij een verkeersongeval op 6 april 1998, op weg naar de finish van de Ronde van Vlaanderen.

Tot zijn grootste prestaties behoren een overwinning in de 11e etappe van de Ronde van Frankrijk van 1986, een tweede plaats in Parijs-Roubaix in 1986 (achter de Ier Sean Kelly) en een tweede plaats in de Ronde van Vlaanderen van 1990 (achter de Italiaan Moreno Argentin). Het zijn maar kruimels, in vergelijking met de eeuwige glorie van een regenboogtrui.


Video: Dhaenens wint het WK van 1990Final standings

1 Rudy DHAENENS (Bel)
2. Dirk De Wolf (Bel)
3. Gianni Bugno (Ita)
4. Greg LeMond (USA)
5. Sean Kelly (Irl)
6. Laurent Jalabert (Fra)
7. Johnny Weltz (Dan)
8. Andreas Kappes (Ger)
9. Maurizio Fondriest (Ita)
10. Claude Criquielion (Bel)

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top