Hoe Vitinha zo snel heerser werd op het middenveld van Paris Saint-Germain

UEFA Champions League |

Afgelopen juni lanceerde de Franse kampioen haar transferzomer door Vitinha over te nemen van FC Porto. In Parijs werd hij gehaald als beloftevolle jonge speler maar in een mum van tijd is hij uit de schaduw van de vedetten getreden en steunt de ploeg op hem. Hoe? Dat zocht Proximus Pickx uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vitinha was de eerste transfer van het ‘nieuwe’ PSG. Christophe Galtier was enkele dagen eerder aangesteld als nieuwe hoofdcoach van de ploeg en Vitinha, een 22-jarige centrale middenvelder, zette meteen de toon. Minder ‘bling-bling’ was de nieuwe sportieve politiek van voorzitter Nasser Al-Khelaïfi. Galtier geldt ook als atypische PSG-coach die veel meer inspanningen verwacht van zijn spelers dan zijn voorgangers deden.

De veelbelovende middenvelder, die voor maar liefst 40 miljoen euro vertrok bij Porto, is toe aan zijn derde profclub. Eerder leende Porto hem al uit aan Wolverhampton Wanderers in de Premier League. Met Porto zelf kon hij al vijf prijzen wegkapen, waaronder de Youth League 2019. Dankzij zijn technische kwaliteiten en vista schopte hij het al tot in de Portugese nationale selectie.

Vitinha en Verratti: veelzijdig duo

De bedoeling was vooral dat Vitinha bij PSG zijn ontwikkeling zou verderzetten en Verratti zou gaan ondersteunen. Het heeft echter niet lang geduurd voor hij zich in de 3-4-1-2 van Galtier naast de Italiaan installeerde. Na iets meer dan een maand lijkt het partnerschap tussen hem en Verratti een onwrikbaar blok. Net zoals zijn collega kan Vitinha bijna alles: bal aan de voet het spel verdelen, omschakelingen opzetten, de bal beschermen. Zonder bal loopt hij veel gaten toe en is hij gewoon bijzonder nuttig.

Voor zijn eerste match in de Champions League in een PSG-plunje, mocht Vitinha het meteen opnemen tegen Juventus, de Oude Dame zelf. Daar was hij, hoe kan het ook anders, één van de beteren op het veld. Zijn snelle integratie verbaast kenners van zijn spel echter niet. De man zelf reageerde onlangs nog zo: “Ik dacht dat het zwaar ging zijn om in een kleedkamer als deze erbij te komen. Maar de waarheid is dat mijn aanpassing heel vlot is gegaan. Alle spelers zijn heel behulpzaam geweest.”

The missing link?

“Dat alles op deze manier is gebeurd, maakt mijn taak veel gemakkelijker op het veld, zodat ik mijn werk kan doen”, besloot hij. Kapitein Marquinhos, ondertussen een ancien, heeft dit te zeggen over de Portugees: “Het is een zeer intelligente speler, heel atletisch ook en hij vult perfect de leegte in die we tot nu toe nog hadden op het middenveld.” Gaat Vitinha achteraf de missing link blijken die PSG nodig had om de beker met de Grote Oren naar Parijs te slepen?

De Portugees weet dat hij zijn goede prestaties zal moeten aaneenrijgen, wil hij echt volledig die status veroveren en de gruwelijke concurrentie bij de Parijse club afschudden. Als hij daarin slaagt, bestaat er geen twijfel over het feit dat Fernando Santos een plekje zal hebben in zijn selectie voor Qatar deze winter.

Volg de UEFA Champions League integraal op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top