Er was eens een Rode Duivel: Nathan D'Haemers

Sport | In 2022 blikt Proximus Pickx terug op Rode Duivels die slechts een voetnoot in de geschiedenis van onze nationale ploeg zijn. Hoewel zij slechts een handvol wedstrijden internationals waren, zijn ze toch opgenomen in het geschiedenisboek van onze nationale ploeg. Deze keer hebben we het over Nathan D'Haemers.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zulte Waregem promoveerde in 2005 naar eerste klasse en het deed dat met een spelersgroep waar een heel deel jongens semi-prof waren en dus nog een job hadden naast het voetbal. Eén van de smaakmakers van die ploeg was flankspeler Nathan D’Haemers. Essevee zorgde voor een fantastisch seizoen en het eindigde zevende. De kers op de taart was echter het bekerparcours. Zulte Waregem bereikte de finale en won zelfs met 2-1 van Moeskroen. D'Haemers was een sterkhouder in de ploeg van trainer Francky Dury en met 6 goals en 2 assists in 37 wedstrijden deed hij zijn duit in het zakje.

Aan de zijde van Vermaelen & co

Dat was bondscoach René Vandereycken ook opgevallen en hij riep op 11 mei 2006 D’Haemers op voor de oefeninterland tegen Saudi-Arabië. De toen 28-jarige rechterflankspeler mocht bij de rust invallen voor Tom Caluwé, die toen ook zijn debuut maakte bij de Rode Duivels. België won de oefenpot met 2-1 en spelers als Steven Defour, Nicolas Lombaerts, Thomas Vermaelen, Thomas Buffel, Anthony Vanden Borre en Timmy Simons kwamen die dag ook in actie. Een dag om nooit meer te vergeten voor D’Haemers, want hij zou nadien nooit meer worden opgeroepen voor België.

De West-Vlaming werd dus Rode Duivel als speler van een promovendus. Het duurde maar liefst 16 jaar tot hij nog eens navolging kreeg. Bondscoach Roberto Martinez riep in november 2021 Dante Vanzeir op van promovendus Union SG.

Europees doelpunt

Voor D'Haemers kwam er nog één hoogtepunt aan bij Zulte Waregem. Na de bekerwinst plaatste Zulte Waregem zich voor de UEFA Cup en hij mocht aantreden tegen Lokomotiv Moskou, Austria Wenen, Sparta Praag en Espanyol Barcelona. D’Haemers was tegen Austria Wenen goed voor een assist en scoorde tegen Sparta Praag zijn eerste en enige Europese doelpunt ooit. Nadien ging het bergaf, mede door blessureleed.

In zijn derde seizoen op het hoogste niveau kwam hij steeds minder aan de bak en in 2008 verkaste hij naar tweedeklasser SK Beveren. Hij trok daarna nog naar jeugdliefde KSK Lovendegem en via Eendracht Zele belandde hij uiteindelijk bij KFC Evergem, waar hij in 2016 op 38-jarige leeftijd de schoenen aan de haak hing. D’Haemers was nadien nog coach bij Lovendegem.

Fan van onze serie? Herbeleef de passage van Willy Geurts bij de Rode Duivels.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top