Zidane, een naam met een zware erfenis

Sport | Ene Zidane staat op het punt een comeback te maken in de Ligue 1... maar het gaat niet om de kersverse vijftiger met de voornaam Zinédine. Het is de zoon van de voormalige nummer 10 die we wellicht in de komende dagen in Montpellier zullen zien spelen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Eén van de hardnekkigste geruchten van deze zomermercato in de Ligue 1 is dat Luca Zidane naar Montpellier zal komen om Jonas Omlin te vervangen. Die laatste moet immers de plaats innemen van Dimitri Bertaud nadat hij een zware knieblessure opliep. De directie van de club heeft na het incident een lijst met doelmannen opgesteld en de naam van de zoon van Zinédine Zidane staat er prominent op. Het is bijna onvermijdelijk om met een naam als Zidane niet in de kijker te lopen.

Voetbaldynastie?

Zinedine Zidane en zijn dochter Véronique Fernandez hebben samen vier kinderen gekregen: Enzo (27), Luca (24), Théo (20) en Elyaz (16). De vier jongens hebben er allemaal voor gekozen om in de voetsporen van hun vader te treden door voor een carrière als voetballer te kiezen. Maar de "zoon van" zijn is geen garantie voor succes in voetbal, dat weten we al langer dan vandaag. Sommigen zijn er niettemin in geslaagd om net als hun vader door te breken in de voetbalwereld, zoals Erling Haaland en Justin Kluivert

Maar de Zidanes zijn niet zo succesvol geweest als hun vader. De oudste van de broers, Enzo Fernández (die de achternaam van zijn moeder verkoos te gebruiken) heeft een succesvolle carrière gehad, maar bijlange na niet die van zijn vader. De aanvallende middenvelder werd in de zomer van 2017 ontslagen van zijn contract bij Real, waar hij slechts één wedstrijd speelde. Sindsdien zwerft hij rond bij een reeks clubs zonder plannen op lange termijn. Zo was hij te zien bij Alavés, Lausanne, Aves, Almeria, Rodez en meest recentelijk Fuenlabrada in de Spaanse derde divisie. 

Een zware erfenis

De volgende in de rij is Luca, een eveneens in Madrid opgeleide doelman, waar hij slechts twee keer in actie kwam. In 2020 tekende hij voor Rayo Vallecano. Vorig seizoen werd hij op de eerste dag uit het veld gestuurd en gedegradeerd tot tweede doelman voordat zijn contract deze zomer niet werd verlengd. Enkele maanden geleden sprak de doelman met Le Journal du Dimanche over de zware erfenis van de naam Zidane. "Ik ben trots om mijn vaders zoon te zijn, voor alles wat hij deed. Maar van tijd tot tijd, is onze naam moeilijk te dragen. Ik wil dat er over mijn carrière gepraat wordt en minder over de zijne. De tijd is gekomen om mijn eigen reputatie te vestigen (...) Om mijn eigen professionele carrière te maken, heb ik een club nodig die meer naar de naam Luca dan de naam Zidane kijkt."


Ten slotte zijn er nog de twee jongste leden van het gezin, Theo en Elyaz, die nog steeds bij Real Madrid werken. De eerste zit nog bij Castilla, het B-elftal, terwijl de tweede nog in de jeugdelftallen speelt. Als deze spelers niet de naam van Zidane droegen, zouden we onbevangen hun carrière kunnen beoordelen, maar het is best moeilijk om dat te doen met een vader die in 1998 de Gouden Bal heeft gewonnen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top