Dortmund heeft het niet gemakkelijk na het vertrek van Haaland

Sport | Deze zomer verloor Dortmund Erling Haaland aan Manchester City. De Noorse spits, een echte doelpuntenmachine, laat een groot gat achter zich dat de Borussen aan het begin van het seizoen maar moeilijk kunnen opvullen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Maar liefst 22 doelpunten en 8 assists in 24 wedstrijden. Dat is het record van Erling Haaland in de Bundesliga vorig jaar met Borussia Dortmund. In alle competities scoorde de 22-jarige Noor zelfs 29 doelpunten in 30 wedstrijden. Deze bijzonder indrukwekkende prestatie zorgde ervoor dat Dortmund een geduchte tegenstander was in de Bundesliga.

Zulke prestaties wekken onvermijdelijk de appetijt op van grote Europese teams. Het was dan ook een kwestie van tijd vooraleer Manchester City erin slaagde de spits aan te trekken. Dat hij uitgerekend voor deze ploeg koos, is niet verwonderlijk. Erling Haaland heeft een speciale band met de Citizens sinds zijn vader er speelde. Intussen is Borussia Dortmund gedwongen op zoek te gaan naar een nieuwe spits die Haaland kan vervangen.

Hallers pech

Door zijn spits aan Manchester City te verkopen, kon Dortmund 150 miljoen euro opstrijken. Dit betekent dat de Duitse voetbalploeg niet met lege handen zal staan wanneer het op de transfermarkt wil investeren in de komst van een nieuwe aanvaller. Dortmund was zich er bovendien terdege van bewust dat een doeltreffende spits als Haaland zeldzaam is door zijn veelzijdigheid en trok daarom verschillende kandidaten aan om hem op te volgen.

Zo haalde Dortmund Sebastien Haller van Ajax voor 31 miljoen, Karim Adeyemi van Salzburg voor 30 miljoen en Anthony Modeste uit Keulen voor 5,1 miljoen. Deze strategie leek een interessante mix op te leveren tussen een ervaren speler (Modeste, 34), een speler op de top van zijn kunnen (Haller, 28) en een jonge hoopvolle speler (Adeyemi, 20). Maar al gauw sloeg het noodlot toe: bij Haller, de steraanvaller van het seizoen, werd kanker vastgesteld. Hierdoor zal hij lange tijd aan de kant staan.

Moeilijke aanval

Door de gezondheidsperikelen van Haller werden de Borussen gedwongen om hun aanvalstactiek te wijzigen en spelers in te schakelen die eerst een andere rol toebedeeld kregen. Het is niet gemakkelijk om met weinig voorbereiding een aanval te leiden en het is duidelijk dat dit seizoen nog niemand bij Dortmund daartoe in staat is geweest. Als je naar de statistieken van de kernploeg kijkt, hebben Adeyemi en Modeste elk een doelpunt gemaakt, evenals de zeer jonge Moukoko en Bynoe-Gittens. Malen heeft ook zijn doelpuntentotaal verhoogd, waardoor het aantal verschillende spitsen die tot nu toe dit seizoen hebben gescoord op vijf komt. Maar elke keer maakte elke speler slechts één doelpunt.

Het is duidelijk dat de spelers van het team na het vertrek van Haaland opnieuw hun rol moeten herbekijken om de grote leegte op te vullen die de Noor achterliet. Niemand in deze kernploeg kan in zijn eentje even snel presteren als Haaland, maar samen is niets onmogelijk. Als Dortmund een geweldig seizoen wil hebben, zal een hechte samenwerking de sleutel tot succes zijn. Bovendien kunnen de jongere spelers van de ploeg op die manier ook tot hun recht komen en ons misschien wel verrassen met hun prestaties.

Het programma van speeldag 5 in de Bundesliga op Eleven Sports:

Vrijdag 2 september
Zaterdag 3 september
Volg het beste uit de Bundesliga het hele seizoen lang, en in het bijzonder Dortmund - Hoffenheim op vrijdag 2 september om 20u30, op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top