Er was eens een Rode Duivel: Roger Van Gool

Sport | In 2022 blikt Proximus Pickx terug op Rode Duivels die slechts een voetnoot in de geschiedenis van onze nationale ploeg zijn. Hoewel zij amper een handvol wedstrijden internationals waren, zijn ze toch opgenomen in het geschiedenisboek van onze nationale ploeg. Deze keer hebben we het over Roger Van Gool.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In de jaren zeventig werd het Belgische voetbal vooral gedomineerd door Club Brugge. Ze schitterden ook op Europees niveau en bereikten toen twee finales: de UEFA Cup-finale van 1976 en de finale van Europacup 1 in 1978. Jammer genoeg moest Brugge in beide gevallen het onderspit delven tegen het sterkere Liverpool.

Roger Van Gool kende deze gouden periode van het Brugse voetbal goed. Hij was erbij in 1976 toen de club de finale van de UEFA Cup bereikte. De aanvaller werd toen ook voor de Rode Duivels geselecteerd. Het was een korte maar intense passage in een periode waarin het Belgische voetbal naar het internationale niveau begon op te klimmen.

Groeien met Brugge

Roger Van Gool kwam in 1974 van Antwerpen naar Club Brugge en speelde slechts twee seizoenen een belangrijk rol in de Brugse aanval. Maar in Brugge kon hij als speler in hetzelfde ritme groeien als de club, wat wil zeggen snel. Want Brugge vestigde zich al snel als een solide ploeg in België en Europa. In het seizoen 74-75 eindigde Brugge 4de, op ruime achterstand van RWDM, maar het volgende seizoen was van een hoger niveau.

De Bruggelingen waren goed op elkaar ingespeeld en domineerde het kampioenschap. De club werd kampioen en bereikte de finale van de Uefa Cup. Roger Van Gool maakte naam in de aanval en in november 1975 werd hij opgeroepen voor de nationale ploeg. Tegen Frankrijk begon de nummer 8 zijn interlandcarrière met een 0-0-gelijkspel. Hoewel hij niet had gescoord, was zijn optreden overtuigend genoeg om hem in april opnieuw op te roepen voor de kwartfinales van het EK.

Een doelpunt dat tot niets dient

In die tijd kwalificeerden slechts vier landen zich voor het EK-eindtoernooi. België werd eerste in hun kwalificatiegroep en speelde de kwartfinales in een heen- en terugwedstrijd tegen Nederland. Helaas, winnen tegen onze noorderburen, toen de finalisten op het jongste WK, was net een stap te hoog gegrepen: Oranje zette België met 5-0 aan de kant.

Een maand later was er weinig hoop dat de Rode Duivels de rollen zouden omdraaien. En inderdaad, Nederland won in België met 1-2, waarbij Roger Van Gool het enige Belgische doelpunt maakte.

Korte internationale carrière

De Rode Duivels waren uitgeschakeld maar Roger van Gool wist vervolgens internationaal door te breken. Tenminste op clubniveau. Aan het eind van het seizoen trok de Antwerpenaar naar FC Köln, waar hij vier jaar bleef en 42 doelpunten scoorde in 128 wedstrijden. Vanuit Duitsland verhuisde hij vervolgens voor een jaar naar Coventry City FC en daarna speelde hij nog een seizoen voor Antwerp. In 1982 waagde hij zich aan een nieuw avontuur in het buitenland door te tekenen voor Nîmes, toen in tweede nationale. Hij promoveerde met Nîmes naar de eerste klasse, speelde één seizoen in de Franse hoogste klasse en beëindigde zijn carrière bij Sint-Niklaas.

In de tussentijd speelde Van Gool nog een paar wedstrijden bij de Rode Duivels. Vier om precies te zijn: één in november 1976, twee in 1977 en één in 1978. Ondanks zijn verhuis naar het buitenland, slaagde Van Gool er evenwel nooit in om echt een impact te hebben bij de nationale ploeg, met uiteindelijk 7 selecties en 2 doelpunten in 3 jaar.

Fan van onze serie? Lees hier het verhaal van Roland Lamah.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top