Wat zijn de Belgische medaillekansen op de Europese Kampioenschappen?

Sport | De Europese kampioenschappen in München, waarin de continentale kampioenschappen van negen sporten worden samengebracht, beginnen aanstaande donderdag en duren tot en met 21 augustus. Een reeks landgenoten staan klaar om onze nationale kleuren te verdedigen. Proximus Pickx stelt de medaillekandidaten voor.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vier jaar na de eerste editie van de Europese sportkampioenschappen in Schotland en Duitsland komen 53 Europese landen (met uitzondering van Rusland en Wit-Rusland) van 11 tot 21 augustus opnieuw bijeen voor een multisportevenement, dat de Europese kampioenschappen atletiek, roeien, beachvolleybal, kanoën, wielrennen (baan, weg, mountainbiken en BMX-freestyle), klimmen, artistieke gymnastiek, tafeltennis en triatlon verenigt. België, dat in 2018 maar liefst 19 medailles (waaronder 6 keer goud) won, hoopt in Beieren opnieuw te schitteren.

Goud voor de Tornados?

Het zou zomaar eens kunnen dat ons land in de atletiekdiscipline hoge ogen gooit. Met drie medaillewinnaars - goud voor Nafi Thiam (zevenkamp) en brons voor Bashir Abdi (marathon) en de Tornado's (4x400m mannen) - heeft ons kikkerlandje de beste medailleoogst in zijn geschiedenis behaald op de wereldkampioenschappen in Eugene. Waar Thiam nog geldt als de favoriet in haar discipline, zijn Abdi en de Tornado's nog op zoek naar eremetaal. Ook de Cheetahs, Cynthia Bolingo (400m), Ben Broeders (polsstokhoogspringen) en Philip Milanov (discuswerpen) zullen er alles aan doen om het felbegeerde eremetaal in handen te krijgen.

De Belgische Triatlonbond heeft zeven triatleten - vier mannen en drie vrouwen - geselecteerd voor de Eurotriatlon op de standaard (Olympische) afstand. Marten Van Riel, Jelle Geens, Noah Servais en Erwin Vanderplancke zullen de nationale kleuren verdedigen bij de mannen. Valerie Barthelemy, Hanne De Vet en Jolien Vermeylen geven het beste van zichzelf in de vrouwenrace. Claire Michel, die revalideert van een kuitblessure die ze een maand geleden in Montreal opliep, moest afhaken. De samenstelling van de gemengde estafette wordt bepaald na de individuele onderdelen.

Eindelijk een overwinning voor onze wielrenners?

De Europese Kampioenschappen wielrennen zijn sinds 2016 opengesteld voor de elite. Yves Lampaert won in 2019 in Alkmaar de zilveren medaille na de Italiaan Elia Viviani. Een jaar eerder eindigde Wout van Aert als derde in Glasgow. Vorig jaar werd Remco Evenepoel tweede in Trento, waar hij geklopt werd door Italiaan Sonny Colbrelli. Misschien kan een Belgische renner dit jaar de gouden medaille winnen? België heeft ook drie Europese Kampioenschappen tijdrijden op zijn naam staan, dankzij Victor Campenaerts (2017, 2018) en Remco Evenepoel (2019). Campenaerts won ook zilver in 2016 en 2020, en Evenepoel brons in 2021.

Rune Herregodts zal dit jaar de enige renner zijn die zowel aan de tijdrit van 24 km als aan de wegwedstrijd deelnemen. Voor de wegwedstrijd (over 209,4 km) krijgen zij het gezelschap van Dries De Bondt, Aimé De Gendt, Tim Merlier, Edward Theuns, Dries Van Gestel en Bert Van Lerberghe. Wout van Aert, die net de Tour de France heeft afgewerkt, en Remco Evenepoel (idem voor de Vuelta) ontbreken logischerwijs op deze lijst. Bij de vrouwen zijn Sara Van de Vel en Julie Van de Velde geselecteerd voor de tijdrit. Sanne Cant, Alana Castrique, Kim De Baat, Valerie Demey, Lotte Kopecky, Lonne Meertens, Jesse Vandenbulcke en Julie Van de Velde zijn van de partij in de wegwedstrijd, die zal worden verreden over 129,8 km.

Op de piste is Lotte Kopecky ook geselecteerd voor de uithoudingswedstrijden, samen met Katrijn De Clercq en Marith Vanhove. Nicky Degrendele zal deelnemen aan de sprintevenementen. Bij de mannen zijn Thibaut Bernard, Maxwell De Broeder, Lindsay De Vylder, Robbe Ghys, Jules Hesters, Arthur Senrame, Fabio Van den Bossche en Brent Van Mulders geselecteerd voor de uithoudingswedstrijden.

Bij de mountainbikes werden Pierre De Froidmont, Jens Schuermans en Daan Soete geselecteerd voor de elite mannen. Emeline Detilleux en Githa Michiels zullen starten in de vrouwen elite race.

Ambitieuze klimmers

Bij de gymnastiek had Nina Derwael, olympisch kampioene ongelijke liggers, al aangekondigd dat zij niet aan deze Kampioenschappen zou deelnemen omdat ze later in het seizoen (29 oktober - 6 november) zal meedoen met de wereldkampioenschappen. Door haar afwezigheid zal de Belgische delegatie bestaan uit Lisa Vaelen (Gympies Keerbergen), Maellyse Brassart (Gym Passion Herseaux), Jutta Verkest (Gymflex vzw), Noémie Louon (Turnclub Varsenare) en Fien Enghels (Turnkring Geraardsbergen). Victor Martinez (GC Malmedy), Luka Van den Keybus (Gymploeg Sint-Niklaas), Noah Kuavita (Silok Deurne), Glen Cuyle (Gym Izegem) en Nicola Cuyle (Gym Izegem) zijn de deelnemers van de delegatie bij de senioren mannen, met Takumi Onoshima als reservegymnast.

Wat het Europees Kampioenschap klimmen betreft, zal ons land vijf deelnemers afvaardigen naar München. Chloé Caulier, 25 jaar en vice-kampioen van Europa 2020 in het boulderen in Moskou, en Lucie Watillon, 19 jaar, zullen onze kansen verdedigen in de vrouwencategorie. Nicolas Collin, 24 jaar oud, is zeker iemand die je in de gaten moet houden bij de mannen. Hij won vorige maand goud bij het boulderen in Birmingham, VS, op de Wereldspelen en was Europees vice-kampioen in moeilijkheidsgraad in 2020. Hij zal worden vergezeld door de 25-jarige Simon Lorenzi en de 17-jarige Hannes Van Duysen, die ook zullen strijden in de lead- en boulderonderdelen, evenals in de gecombineerde lead- en boulderonderdelen.

Olympische ambities voor roeien

In het roeien zullen vanaf de eerste dagen van de wedstrijden twee Belgische boten deelnemen in de categorie mannen met een lichtgewicht double scull en een quadruple scull. Het lichtgewichtkoppel zou normaal bestaan uit Niels Van Zandweghe en Marlon Colpaert, met Tibo Vyvey als reserveroeier, maar Van Zandweghe is ziek geworden en moet passen voor het EK. De viervoudige scullploeg bestaat uit Tim Brys, Gaston Mercier, Ward Lemmelijn en Ruben Claeys - zij doen mee met het oog op een kwalificatie voor de Olympische Spelen van Parijs. De selectie is niet verrassend aangezien ze bijna dezelfde is als de twee wereldbekerfases waaraan de Belgische roeiers afgelopen mei en juni hebben deelgenomen (Belgrado en Luzern). Toch moet gezegd worden dat onze kansen op een medaille vrij klein zijn in deze discipline.

Ten slotte zijn vijf Belgische tafeltennissers geselecteerd voor de Europese Kampioenschappen. Martin Allegro, Cedric Nuytinck, Adrien Rassenfosse en Florent Lambiet maken deel uit van de Belgische selectie. Aangezien de vier spelers geen deel uitmaken van de 32 eerder geplaatste teams, zullen ze een kwalificatieronde moeten doorlopen om de finaletabel te bereiken. Bij de vrouwen is alleen Margo Degraef geselecteerd voor München, ook zij zal de kwalificatieronde moeten doorstaan om kans te maken op de finales. In het mannendubbelspel zullen Lambiet en Allegro samen spelen, Nuytinck wordt gekoppeld aan de Pool Jakub Dyjas en Rassenfosse aan de Noor Borgar Haug. In het vrouwendubbelspel speelt Degraef met Sofia-Xuan Zhang uit Spanje.

Volg de Europese Kampioenschappen in München van 11 tot 21 augustus op Sporza.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top