One day, one goal: Luis Suárez zette de doelpuntenmachine aan bij Nacional

Sport | Luis Suárez verraste vriend en vijand door onlangs een contract te ondertekenen bij Nacional. Bij die club brak hij door als profvoetballer en scoorde hij zijn eerste doelpunten op het hoogste niveau. Niemand die toen ooit had gedacht dat hij zo een fantastische carrière zou afwerken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Luis Suárez nam het op 10 september 2005 met Nacional op tegen Paysandu. Na 81 minuten mocht de toen 18-jarige Suárez als invaller het veld opkomen en amper een minuut later kreeg hij de bal voor de voeten en hij pakte meteen uit met een omhaal, maar via een verdediger spatte de bal uiteen op de lat. Na wat geharrewar kwam de bal echter opnieuw in zijn bezit en de spits twijfelde niet en knalde de 5-0 keihard tegen de touwen. Het was zijn eerste doelpunt als profspeler en hij zou al snel andere oorden gaan opzoeken.

Bijtincidenten

RSC Anderlecht scoutte hem, maar het was FC Groningen dat hem voor amper 800.000 euro naar Europa haalde. Een gouden zet. Suárez veroverde de Eredivisie en zijn eerste seizoen was meteen een schot in de roos met 15 doelpunten en 7 assists in 37 wedstrijden. De energieke aanvaller viel ook op met zijn viriele spel en hij incasseerde 9 gele kaarten.

Ajax zag zijn potentieel en betaalde prompt 7,5 miljoen euro. De Uruguayaan bleef progressie maken met 111 doelpunten en 66 assists in 157 wedstrijden. De spits kwam er echter ook negatief in het nieuws, want hij pakte er in de topper tegen PSV in 2007 uit met een zeer bizarre actie. Suárez beet Otman Bakkal in de hals en hij kreeg zeven weken schorsing. In 2013 deed hij het nog eens bij Chelsea-speler Branislav Ivanovic en op het WK 2014 was Giorgio Chiellini zijn slachtoffer. In Engeland kreeg hij tien weken schorsing, van de FIFA kreeg hij een schorsing van negen interlands.

Terugkeer naar Uruguay

Liverpool was na Ajax de volgende stap voor de spits. Het betaalde 26,5 miljoen euro en hij veroverde al de snel harten van de fans van de iconische Engelse club. Suárez zorgde er mee voor dat Liverpool weer mee kon strijden voor de prijzen en in drie jaar tijd wist hij er 82 goals te scoren en 46 assists uit te delen in 133 wedstrijden.

Dan volgde de overstap naar FC Barcelona, dat 82 miljoen euro op tafel legde. In Camp Nou werd hij goede vrienden met Lionel Messi en beiden vormden een gouden duo op het veld. In Camp Nou bleef Suárez aan de lopende band scoren met 194 doelpunten en ook nog eens 113 assists in 281 matchen. Fenomenale cijfers. Bovendien maakte hij er zijn kinderdroom waar door er in 2015 de Champions League te winnen. In de zomer van 2020 werd hij onder lichte dwang, en met dikke tegenzin van Messi, naar de uitgang begeleid. Suárez was woedend over de koude manier en trok voor 9 miljoen euro naar Atlético Madrid. Hij nam wraak door er in zijn eerste seizoen de landstitel te winnen en hij kende een topseizoen met 21 doelpunten. De ultieme wraak was een feit.

Vorig seizoen kwam hij steeds minder aan spelen toe en bleef de teller op 13 goals steken. Atlético Madrid nam na twee seizoenen afscheid van de ondertussen 35-jarige spits. Suárez werd gelinkt aan Ajax, tal van Europese topclubs en zijn naam deed zelfs de ronde bij Belgische topclubs. Toch verraste hij iedereen door zijn terugkeer aan te kondigen bij Nacional, de club waar het allemaal was begonnen voor hem. Duizenden fans kwamen naar de voorstelling van Suárez. De 35-jarige aanvaller wil er veel spelen om zich klaar te stomen om op het WK in Qatar met Uruguay (waar hij al goed was voor 68 goals en 37 assists in 130 wedstrijden) nog een laatste keer te knallen op het allergrootste voetbalevenement ter wereld.

Fan van deze serie? Ontdek hier de eerste doelpunten van Radamel Falcao.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top