One day, one goal: Radamel Falcao laat als jonge knaap zijn killerinstinct zien bij River Plate

Sport | Radamael Falcao heeft tot op heden al een zeer mooie carrière achter de rug. De Colombiaanse aanvaller startte zijn carrière bij het Argentijnse River Plate. Daar scoorde hij ook zijn eerste doelpunt als profspeler.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Scoren tegen Biglia en Frutos

Op 2 oktober 2005 nam River Plate het in eigen huis op tegen Independiente. Bij de bezoekers stonden toen Lucas Biglia en Nicolas Frutos in de basis en zij speelden nadien nog jaren voor Anderlecht. Bij de thuisploeg stond de toen 19-jarige Radamel Falcao vanaf het begin van de partij in de ploeg. De Argentijnse spits groeide uit tot de man van de match. Bij een 1-1-tussenstand kwam in minuut 45 (net voor de rust) een moment om nooit meer te vergeten voor Falcao.

River Plate zette toen een zeer snelle omschakeling op poten en de goed meegelopen Falcao kreeg de bal aangespeeld, en met een mooie stift met links zorgde hij voor de 2-1. Het was zijn eerste doelpunt voor het eerste elftal van River Plate en het werd nog mooier. In de 46ste minuut (net na de rust) controleerde hij de bal goed, draaide pijlsnel weg, sneed naar binnen en trapte het leer voorbij de doelman: 3-1.

Straffe cijfers bij FC Porto en Atlético Madrid

Falcao was helemaal vertrokken en groeide de jaren nadien uit tot een smaakmaker bij de iconische Argentijnse club. Na 45 doelpunten en 6 assists in 111 wedstrijden wist FC Porto zijn slag thuis te halen en hem voor 5,5 miljoen euro naar Portugal te halen. Daar kende Falcao twee fenomenale jaren met maar liefst 72 doelpunten en 17 assists in amper 87 partijen.

Het was dan ook geen toeval dat de Europese top naar hem lonkte en Atlético Madrid legde maar liefst 40 miljoen euro op tafel. Die stap hogerop was geen probleem voor Falcao, want in Madrid bleef hij doen wat hij het beste kan: de netten laten trillen. De balans was ook daar indrukwekkend met 68 doelpunten en 9 assists in 90 matchen. De aanvaller leek op zijn 27ste beter dan ooit en Falcao werd aanzien als één van de beste spitsen ter wereld.

Verrassende transfer naar AS Monaco

Toen maakte hij echter een keuze die voor de neerwaartse spiraal zou zorgen. Hij koos plots voor het geld van AS Monaco, dat 43 miljoen euro betaalde. Zo zette hij sportief een ferme stap terug, ook al investeerde AS Monaco toen heel erg in toptransfers maar die bubbel barstte al snel. In het prinsdom tikte hij af op 83 doelpunten en 14 assists in 140 matchen, maar de echte top haalde hij daar niet meer. Hij liep er zijn tweede zware blessure op in 2014 en daarna zou hij nooit meer zijn allerbeste niveau halen. Falcao sukkelde steeds meer met blessures en uitleenbeurten aan Manchester United (4 doelpunten en 5 assists in 29 wedstrijden) en Chelsea (1 goal en 0 assist in 12 partijen) draaiden uit op een grote flop.

In 2019 stapte hij transfervrij over naar Galatasaray, waar hij 20 keer de weg naar de netten vond in twee jaar tijd. Falcao speelde er 43 wedstrijden. Een jaar geleden trok hij op ondertussen 35-jarige leeftijd naar Rayo Vallecano, waar hij nog steeds actief is. Falcao was op een bepaald moment misschien wel één van de allerbeste centrumspitsen ter wereld, maar de transfer naar AS Monaco zorgde ervoor dat zijn periode aan de top geen lang leven beschoren was.

Fan van deze serie? Herbeleef dan het eerste doelpunt van Thierry Henry in loondienst van Arsenal.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.