One day, one goal: Thierry Henry scoort nummer 1 van zijn 228 goals bij Arsenal

Sport | Thierry Henry kende een fantastische carrière en zijn beste periode was ongetwijfeld bij Arsenal. De Franse aanvaller was een garantie op doelpunten en vaak waren die van heel mooie makelij. Henry scoorde zijn eerste goal voor Arsenal op het veld van Southampton en dat was meteen een pareltje.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Thierry Henry brak als jonge aanvaller door bij AS Monaco en Juventus plukte hem daar weg. De overstap naar de Serie A, toen nog de beste competitie ter wereld, was toch een stapje te hoog. Na amper zes maanden trok hij de deur al achter zich dicht in Turijn en verkaste hij naar Arsenal. Dat bleek een gouden zet te zijn.

Icoon van Arsenal

Henry ging op 18 september 1999 met Arsenal op bezoek bij Southampton. Arsène Wenger liet hem op de bank beginnen en na 71 minuten mocht hij bij een 0-0-tussenstand invallen. In de 79ste minuut kreeg Henry, met een verdediger in zijn rug, de bal aangespeeld door Tony Adams. De Fransman hield zijn belager goed af, sneed naar binnen en haalde in de draai al vallend uit. Het leer verdween knap voorbij een verraste en kansloze Paul Jones. Een héérlijk eerste doelpunt van Henry in loondienst van Arsenal.

Het zou allerminst zijn laatste zijn. Henry groeide uit tot een icoon van de club en speelde in totaal 376 wedstrijden voor The Gunners. Zijn statistieken zijn daarin indrukwekkend: 228 doelpunten en 103 assists. Daarmee werd hij topschutter aller tijden bij Arsenal, met nummer twee Ian Wright (154 goals) op ruime achterstand. Henry speelde van 1999 tot 2007 voor Arsenal en in 2012 kwam hij er nog een aantal maanden op huurbasis spelen. Henry won bij Arsenal twee landstitels, drie FA Cup’s en twee Supercups.

Van FC Barcelona tot de Rode Duivels

De Champions League wist Henry niet te winnen bij Arsenal en dat was toch een frustratie, waardoor hij in 2007 naar FC Barcelona vertrok. Daar moest hij in de schaduw spelen van Lionel Messi, maar hij wist er in 2009 wel zijn grote droom waar te maken door de Champions League te winnen. Henry haalde niet zijn topniveau van bij Arsenal in Camp Nou, maar met 49 goals en 27 assists in 121 wedstrijden was zijn avontuur er desondanks geen mislukking. Integendeel.

Na drie jaar Barcelona was het tijd om stilaan te gaan uitbollen en Henry ging aan de slag bij New York Red Bulls in de Verenigde Staten. Daar hing hij in 2015 op zijn 37ste, en na 52 doelpunten en 42 assists in 135 wedstrijden, de schoenen aan de haak. Henry boekte ook vele successen bij Frankrijk. Hij won er het WK en het EK en met 51 doelpunten en 30 assists in 122 interlands was de aanvaller ook daar een garantie op doelpunten. Na zijn carrière werd Henry analist, maar hij is momenteel ook assistent-trainer bij de Rode Duivels. Hij was ook kort hoofdtrainer bij AS Monaco en Montreal.

Ben je fan van onze serie? Herbeleef de eerste goal van Mohammed Salah op het hoogste niveau. 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top