2000, wijlen Javier Otxoa houdt stand tegen Armstrong in Hautacam

Sport | De Tour is al vijf keer aangekomen in Hautacam. Grote namen als Luc Leblanc (1994), Bjaarne Riis (1996), José Cobo (2008) en Vincenzo Nibali (2014) drukten er reeds hun stempel op de erelijst. Maar we willen ons licht laten schijnen op de editie van 2000 en de overwinning van wijlen Javier Otxoa, een van de meest tragische lotsbestemmingen van het moderne wielrennen.

Door Tagtik

Deel dit nieuws

Het is 10 juli 2000, het is koud en regenachtig en de Bask Javier Otxoa is mee in de ontsnapping met Jacky Durand op de Col de Marie Blanque. De Fransman was er al na dertig kilometer vandoor gegaan. De Kelme-renner, geflankeerd door Nico Mattan, nam de leiding voordat hij aan een ongelooflijke solo begon over de Aubisque, de Soulor en de beklimming van Hautacam.

155 km aan de leiding, en de hete adem van Armstrong in de nek

Op 26-jarige leeftijd boekte Javier Otxoa zijn eerste overwinning bij de profs, waarbij hij 155 streed tegen een ontketende Lance Armstrong. De Amerikaan loste Zülle en Pantani, voordat hij op de Aubisque vluchters Virenque, Beloki, Beltran en Jimenez evenals Roberto Heras, Santiago Botero en Fernando Escartin terughaalt, drie teamgenoten van Otxoa. In die tijd had Kelme een formidabel team: Heras zou als vijfde eindigen in de Tour, Botero zevende en drager van de bolletjestrui in Parijs, Escartin achtste en Javier Otxoa dertiende. Hiermee domineerde Kelme het ploegenklassement met voorsprong.

En dan slaat het noodlot toe

Javier Otxoa, die een geweldige carrière tegemoet ging, zal echter zeven maanden later, op 27-jarige leeftijd door het noodlot worden getroffen wanneer hij samen met zijn tweelingbroer Ricardo wordt aangereden door een auto tijdens een trainingsrit op 15 februari 2001.

Ricardo is op slag dood en Javier ligt meer dan een maand in coma. Hij zal overleven, maar houdt ernstige verwondingen over aan het ongeval.

Hij liep meerdere breuken op, had 800 hechtingen, verloor een halve long en de heupzenuw in zijn linkerbeen, en bracht 65 dagen hersendood door. Hij moet opnieuw leren spreken, lopen, lezen, en dan... gaat hij weer fietsen. Na 3 jaar lijden en zich keihard afbeulen zal hij viervoudig Paralympisch medaillewinnaar worden in Athene in 2004 (goud in de tijdrit) en in Peking in 2008 (goud in de tijdrit). Javier wordt een voorbeeld voor velen en hij start een stichting voor onderzoek naar het verbeteren van het leven van mensen met hersenbeschadiging.

Op 24 augustus 2018 stierf hij echter alsnog na een lange strijd in Alhaurín de la Torre op 43-jarige leeftijd.

Een wielerwedstrijd draagt nu zijn naam en die van zijn broer in Spanje.

Dit jaar won de Italiaan Giacomo Nizzolo het Circuit van Getxo, nu de "Memorial Hermanos Otxoa".

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top