‘Man van 40 miljoen euro’ Fabio Silva wil bij Anderlecht zijn reputatie waarmaken

Sport |

Paars-wit wist vlak voor de competitiestart nog een mooie slag te slaan. Met het jonge Portugese talent Fabio Silva -voor 1 jaar gehuurd van Wolverhampton- krijgt de Jupiler Pro League er een nieuwe attractie bij. Proximus Pickx vertelt je waarom.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De liefhebbers van het computerspel Football Manager kennen zijn naam al langer, want in hun database geldt Fabio Silva als een van de grootste talenten. Een must have voor elke ambitieuze clubmanager. Volgens de algoritmes van het voetbalspel is de jonge Portugees een zekerheid op sportieve prestaties en een meerwaarde bij doorverkoop. Misschien zette het de scoutingcel van Anderlecht aan het dromen? Al enkele weken circuleert zijn naam in de wandelgangen van de Lotto Park, maar nu is het ook officieel: Fabio Silva wordt voor één jaar gehuurd van Wolverhampton, waar hij onder contract ligt.

Het is nu enkel afwachten of de realiteit ook overeenstemt met de digitale algoritmes, want in het ‘echte leven’ durven de zaken wel eens anders te lopen. Zo hadden velen verwacht dat de 20-jarige Portugees na zijn veelbelovende doorbraak bij FC Porto zou doorstomen naar de top in de Premier League. Wolverhampton telde twee jaar geleden liefst 40 miljoen euro voor hem neer. Maar in Engeland liep het plots een pak minder vlot, in die mate zelfs dat de Wolves nu bereid waren hem te verhuren.

Stagnatie in Engeland

Op 10 augustus 2019 etaleerde Fabio Silva zijn grote klasse een eerste keer aan de wereld. De aanvaller was pas 17 jaar en 22 dagen jong toen hij zijn debuut maakte in de A-ploeg van FC Porto, als jongste ooit in de clubgeschiedenis. Niet slecht als je de rijke historie van de Dragões kent. In dat eerste seizoen kwam hij aan 12 wedstrijden en 182 minuten, genoeg om ook meteen zijn eerste doelpunten bij de profs te maken. Zoals dat dan al snel gaat in Portugal, werd hij als de opvolger van Cristiano Ronaldo aangeduid. Dikwijls een vergiftigd geschenk. Ook buiten de Portugese landsgrenzen hadden ze het talent opgemerkt, want Wolverhampton was er als de kippen bij om Silva naar de Premier League te halen.

Maar in Engeland kende de jonge Portugees heel wat aanpassingsproblemen. In een competitie waar fysiek en snelheid doorslaggevend zijn, had de frêle Fabio Silva moeite om zijn stempel te drukken. In zijn eerste seizoen kwam hij toch nog aan 6 doelpunten, maar echt impact op de ploeg had hij niet. Vorig seizoen beterde dat niet, integendeel, zijn speelminuten werden gereduceerd tot een minimum. Stilaan loerde het predicaat van ‘mislukking’ om de hoek.

Ideale omgeving

Daarom stemde Wolverhampton uiteindelijk vrij makkelijk in met een uitleenbeurt van hun dure aankoop. Dat ze echter geen aankoopoptie lieten opnemen in de huurdeal toont wel dat ze nog steeds geloven in het potentieel van het Portugese talent. Bij Anderlecht moet Fabio Silva de kans grijpen om zich weer in de kijker en de gunst te spelen van de Premier League.

Samen met Esposito, nog zo’n groot talent dat Anderlecht via een huurdeal binnenhaalde, moet Silva een koningskoppel in de aanval gaan vormen. Beiden zullen vast en zeker genoeg speelgelegenheid krijgen, aan hen om te tonen dat ze dat vertrouwen waard zijn. Ook al is de Jupiler Pro League een lastig, fysiek kampioenschap, toch moeten mannen als Silva en Esposito in staat zijn om met hun technische kwaliteiten en tactische intelligentie een meerwaarde te bieden aan Anderlecht én onze competitie. Voor de fans van paars-wit en voor de neutrale voetballiefhebber is het bovendien een kans om twee van de grootste offensieve talenten in het Europese voetbal aan het werk te zien. Een win-winsituatie dus, voor iedereen. Wordt Football Manager dan toch realiteit?

Het programma van de eerste speeldag van de Jupiler Pro League:

Vrijdag 22 juli

  • Standard - KAA Gent (vanaf 20u15 op Eleven Pro League 1)

Zaterdag 23 juli

  • Sporting Charleroi - KAS Eupen (vanaf 15u30 op Eleven Pro League 1)
  • KV Kortrijk - OHL (vanaf 17u55 op Eleven Pro League 1)
  • STVV - R. Union St.-G. (vanaf 20u25 op Eleven Pro League 1)

Zondag 24 juli

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top