Drie jaar geleden verraste neoprof Evenepoel met winst in San Sebastian

Sport | In 2019 werd het opkomend Belgisch wielertalent Remco Evenepoel de op twee na jongste renner ooit die een klassieker won: op zijn 19de soleerde de Aalstenaar naar de streep in de Clasica San Sebastian. En dat in zijn eerste WorldTour-wedstrijd.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Al na 90 kilometer gooide Julian Alaphilippe de handdoek in de ring, afgemat door zijn inspanningen in de Tour de France. Maar zijn ploeg Deceuninck-Quick Step mocht enkele uren later toch de champagne ontkurken: een van hun renners bolde als eerste over de finish. Evenepoel verraste vriend en vijand met zijn winst in het Baskenland, waar hij voor het eerst uitkwam op WorldTour-niveau, het hoogste niveau van de internationale wielersport.

"Ik kan het niet geloven", sprak Evenepoel na afloop op de Baskische televisie. "Ik heb er altijd van gedroomd om zo'n klassieker te winnen in mijn carrière, maar om dat in mijn eerste jaar te doen is ongelooflijk.”

38 seconden voorsprong

Met nog 20 km te gaan ontsnapte de jonge Belg uit de kopgroep, vergezeld van de Let Toms Skujins (Trek-Segafredo). Tijdens het moeilijkste gedeelte van de laatste beklimming van de Murgil Tontorra liet Evenepoel zijn vluchtmakker achter. Hij had toen ongeveer 40 seconden voorsprong op de andere favorieten, onder wie drie Spanjaarden: zijn ploegmaat Enric Mas en de twee Movistar-renners Alejandro Valverde en Mikel Landa. Neoprof Evenepoel reed uiteindelijk met een comfortabele voorsprong van 38 seconden op zijn achtervolgers solo over de streep: hij was iedereen te slim af.

Achter hem won zijn landgenoot Greg Van Avermaet (CCC) de sprint, voor de Zwitser Marc Hirschi (Sunweb). Evenepoel (19 jaar en 190 dagen) werd de op twee na jongste renner die een grote eendagswedstrijd wint. Alleen Victor Fastre (18 jaar en 362 dagen, in 1909) en Georges Ronsse (19 jaar en 102 dagen, in 1925) deden beter met hun winst in Luik-Bastenaken-Luik, al was dat wel respectievelijk 110 en 94 jaar eerder.

Andermaal, in sport kan alles!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top