Standard wacht nog steeds op de komst van hun sportief directeur

Sport |

De Jupiler Pro League hervat op 22 juli met de openingswedstrijd tussen Standard en KAA Gent. De Luikenaars zijn tot nog toe erg rustig gebleven op de transfermarkt, terwijl de kern van het team opnieuw moet worden heropgebouwd. De reden? De nieuwe sportief directeur is er nog niet.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Standard moest zijn kern, die duidelijk aan kwaliteit ontbrak, opnieuw opbouwen na een rampzalig seizoen vorig jaar. Sinds de overname door het Amerikaanse 777 Partners is de club vooral actief geweest op het gebied van het afslanken van de kern: Samuel Bastien, Jackson Muleka, Eddy Sylvestre zijn verkocht, Mehdi Carcela-González heeft zijn contract zien aflopen en Daouda Peeters en Niels Nkounkou hebben hun uitleencontracten beëindigd. Andere spelers zoals Aron Dönnum, Felipe Avenatti en zelfs Eden Shamir zouden ook nog kunnen vertrekken. Aan de andere kant zijn er momenteel weinig inkomende transfers. De negentienjarige Nederlandse spits Noah Ohio is overgekomen van RB Leipzig, maar met nog een week te gaan voor de aanvang van de competitie is hij de eerste echte inkomende transfer, en dat is niet veel.

Een van de redenen voor het gebrek aan activiteit op de transfermarkt is dat de nieuwe coach Ronny Deila eerst zijn kern wilde analyseren om te zien welke accenten op de transfermarkt er volgens hem zouden moeten worden gelegd. De andere is dat de nieuwe sportief directeur, Fergal Harkin, pas begin augustus op Sclessin arriveert. Een toch wel aparte timing, terwijl er nog maar een maand over is om de Luikse transfermarkt af te sluiten.

Eerst opzegtermijn uitdoen

De Ier Fergal Harkin, die overkomt van Manchester City waar hij "Football Partnerships and Pathways Manager" was en onder meer verantwoordelijk was voor de opleiding van jonge speller, heeft niet onmiddellijk zijn ontslag gekregen. Net als elke andere werknemer, moest de toekomstige sportief directeur van de Rouches eerst zijn opzegtermijn uitdoen. Waardoor zijn komst naar Luik, zijn machtsovername in de sportieve afdeling en dus de opbouw van de kern vertraging heeft opgelopen.

Achter de schermen wordt gefluisterd dat Harkin al volop bezig is met de volgende inkomende transfers, maar zonder full-time bij de club te zijn, is het natuurlijk ingewikkeld om alles te coördineren zoals men zou willen. Dus zullen ze in Luik geduld moeten hebben voordat er de eerste grote concrete stappen in de transfersdossiers gaan gezet worden.

Shoppen in het City-galaxy?

Fergal Harkin komt over van de City Football Group, waar hij onder meer ook de leiding had over de portefeuille uitgeleende spelers. Het is niet onredelijk om te veronderstellen dat de sportief directeur zich zal laten leiden door de dossiers die hij heeft beheerd en spelers zal aantrekken van de verschillende clubs van de groep, waaronder Manchester City.

Hoewel eerst werd aangekondigd dat het transferbudget zou worden verlaagd, eventueel aangevuld door de inkomsten uit de verkoop, lijkt het erop dat Standard uiteindelijk over meer geld beschikt om op de transfermarkt toe te slaan. Dit zou Harkin wat meer ruimte moeten geven bij het rekruteren. Feit blijft dat de meeste van deze transfers waarschijnlijk in de maand augustus zullen worden verricht, wat de start van het seizoen voor de Luikse club zou kunnen bemoeilijken.

Volg de Jupiler Pro League het hele jaar door dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top