Er was eens een Duivel: Tom Caluwé

Sport | Dit jaar brengt Proximus Pickx een nieuwe artikelreeks over Rode Duivels die niet echt geschiedenis hebben geschreven. Hoewel zij slechts in een handvol internationale wedstrijden speelden, blijven ze toch op een of andere manier in het collectief geheugen. Dit keer blikken we terug op de carrière van Tom Caluwé.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ook al werd hij maar één keer geselecteerd bij de Rode Duivels (en bovendien in een periode waarin ons nationale elftal het spoor bijster was), heeft Tom Caluwé heeft deze kans optimaal benut. Er zijn maar weinig spelers die na hun selectie al meteen een doelpunt scoren. Deze aanvallende middenvelder behoort tot deze selecte groep.

Eeuwige belofte

Tom Caluwé werd geboren in Rumst in 1978 en genoot zijn opleiding bij Londerzeel, KRC Mechelen en ten slotte KV Mechelen, waar hij in de zomer van 1996 een plaats in de profploeg kreeg. Hij werd beschouwd als een succesvolle belofte in het Belgische voetbal: hij speelde 85 wedstrijden en scoorde 16 doelpunten in drie en een half seizoen. Zijn prestaties trokken de aandacht van de Nederlandse voetbalploeg Willem II, die hem in januari 2000 aanwierf. 

Hij deed het daar niet onaardig, maar de club bereikte helaas zijn doelstellingen niet. Daarom besloot Caluwé om in 2006 naar Utrecht te verhuizen. Daar bereikte hij waarschijnlijk het hoogtepunt van zijn carrière en won hij zijn enige cap voor de Rode Duivels.

Efficiënt

Op 11 mei 2006 speelde België tegen Saoedi-Arabië, dat zich aan het voorbereiden was op de volgende Wereldbeker. Onze spelers zaten echter maar op één ding te wachten: een vakantie. De 28-jarige Caluwé, die door René Vandereycken werd geselecteerd, toonde iets meer ambitie en maakte na drie minuten een doelpunt. Uiteindelijk won onze nationale ploeg met 2-1.  "Dat was mijn eerste en enige internationale wedstrijd, maar ik heb meteen gescoord. Je zou dus kunnen zeggen dat mijn prestaties als international uitzonderlijk hoog waren", zei hij gekscherend in een interview.

Na zijn tijd bij de Rode Duivels koos Caluwé voor een stabieler inkomen en vertrok hij in 2009 naar Qatar, waar hij een mooie vergoeding kreeg maar slechts een jaar bleef. Daarna verbleef hij kort bij Sint-Truiden om daarna opnieuw naar het buitenland te reizen, dit keer naar de Cypriotische ploeg AEK Larnaca. Het mooie liedje duurde daar echter niet lang, na slechts zes maanden beëindigde Caluwé zijn profcarrière op 34-jarige leeftijd. Na een omweg in Londerzeel werd Caluwé assistent-trainer bij Mechelen en Sint-Truiden, voordat hij in de zomer van 2019 werd benoemd tot sportief directeur van KV Mechelen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top