One day, one goal: David Beckham scoort zijn eerste goal voor Manchester United

Sport | David Beckham was een specialist in het nemen van vrije trappen, maar zijn eerste doelpunt voor Manchester United kwam er niet via een stilstaande fase. Het was eerder een doordeweeks doelpunt waarmee hij zijn rekening opende bij de Engelse topclub.

Door Pickx

Deel dit nieuws

David Beckham maakte eerst jaren furore in de jeugdopleiding van Manchester United, vooraleer hij in het seizoen 1992-1993 door coach Sir Alex Ferguson zijn debuut mocht maken in het eerste elftal.

Dat gebeurde in de League Cup. Nadien moest Beckham, die tot geniale lichting behoorde met Ryan Giggs, de gebroeders Neville, Paul Scholes en Nicky Butt, tot het seizoen 1994-1995 wachten tot hij weer kansen kreeg in het eerste elftal. In zijn derde seizoen als prof kwam hij in 10 wedstrijden in actie: 4 in de competitie, 2 in de FA Cup, 3 in de League en 1 in de Champions League. Beckham wist zijn eerste goal te scoren in een Europese wedstrijd, waarin hij ook een assist uitdeelde.

Geen prachtig doelpunt

Op 7 december 1994 nam Manchester United het in eigen huis op tegen Galatasaray. Beckham droeg toen nog niet het nummer zeven, dat was weggelegd voor toenmalig icoon Eric Cantona. Het nummer 7 was en is nog steeds 'heilig' in Manchester en enkel de toppers krijgen dit nummer toegewezen. Beckham kwam nog maar net kijken bij de grote jongens en moest dit dus nog verdienen, wat jaren later gebeurde. Beckham droeg het nummer 10, in die periode waren de basispionnen uitgedost met de nummers 1 tot 11. Dat is in het hedendaagse voetbal ondertussen niet meer zo, waar zelfs nummers zoals 99 aanwezig zijn.

Beckham zag Simon Davies (ex-trainer van Anderlecht) de score openen en Beckham nam de 2-0 voor zijn rekening. ‘Becks’ zal zijn eerste doelpunt wellicht nog herinneren, maar niet omwille van de schoonheid van de treffer. Beckham kreeg na het slecht wegwerken van de bal door een Turkse verdediger het leer voor zijn voeten en met een matig schot wist hij toch de grabbelende Turkse doelman te verslaan. Een zeer jeugdige Beckham was uiteraard bijzonder tevreden met zijn eerste doelpunt en in de tweede helft wist hij op aangeven van Eric Cantona de bal via het hoofd bij Roy Keane te krijgen en die schoot de 3-0 tegen de touwen. Het werd uiteindelijk 4-0 via een own-goal.

Clublegende

Beckham moest tot april wachten op nieuwe speelkansen, waar hij vanaf toen in vier competitiewedstrijden in actie kwam. De rechterflankspeler werd voordien een maand uitgeleend aan derdeklasser Preston North End. Het seizoen nadien brak hij helemaal door. Ferguson koos voor de jeugd, Beckham werd een basisspeler en Manchester United pakte aan het einde van dat seizoen de landstitel.

Beckham speelde tot 2003 bij Man U en in 385 wedstrijden voor de club scoorde hij 85 goals en deelde hij ook nog eens 109 assists uit. Daarna vertrok hij voor vier seizoenen naar Real Madrid, voordat hij zes jaar bij Los Angeles Galaxy in de Verenigde Staten ging spelen. Hij werd twee keer uitgeleend aan AC Milan en PSG en in 2013 hing hij in Parijs zijn schoenen aan de haak.

Fan van deze serie? Herbeleef het eerste doelpunt van Michel Platini bij het Franse nationale elftal.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top