Er was eens een Rode Duivel: Geoffrey Mujangi Bia

Voetbal | In 2022 blikt Proximus Pickx terug op Rode Duivels die slechts een voetnoot in de geschiedenis van onze nationale ploeg zijn. Hoewel zij slechts een handvol wedstrijden internationals waren, zijn ze toch opgenomen in het geschiedenisboek van onze nationale ploeg. Deze keer hebben we het over Geoffrey Mujangi Bia.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sommige spelers zullen nooit het volledige potentieel uitgebuit hebben dat ze in zich hebben of hadden. Een mooi voorbeeld dat ooit op onze Belgische velden liep, is Didier Lamkel Zé. Maar één iemand die zich ooit Rode Duivel mocht noemen, past evenzeer in het rijtje: Geoffrey Mujangi Bia. De in Kinshasa geboren Belg trok twee keer het shirt van onze nationale ploeg aan en kreeg meerdere kansen om zich op het hoogste niveau te bewijzen, maar wist zich nooit volledig door te zetten.

2 caps in de beruchte Kirin Cup

Mujangi Bia groeide op in het Brusselse en passeerde snel de revue bij de jeugd van Anderlecht. Rond zijn 18de belandde de technisch vaardige speler in Henegouwen, meer bepaald bij Charleroi. In het seizoen 2006-2007 mocht hij voor het eerst proeven van eersteklassevoetbal. In de twee jaren daarop werd Mujangi Bia een vaste pion bij de Zebra’s. Dat ontging ook toenmalig bondscoach Franky Vercauteren niet en die selecteerde Mujangi Bia voor de beruchte Kirin Cup van 2009.

Vermits niet iedereen stond te springen voor een invitatietoernooi in Japan, was het puzzelen voor Vercauteren om aan genoeg spelers te komen. Hierdoor kwamen er jongens in aanmerking die anders nooit zouden geselecteerd worden. Een jonge Radja Nainggolan, die toen nog speelde voor het kleine Piacenza, was onder meer een van de geselecteerden. België startte de Kirin Cup tegen Chili. Mujangi Bia stond 90 minuten tussen de lijnen en gaf de assist op de 1-0 van Kevin Roelandts. Tegen Japan, waar de Belgen roemloos ten onder gingen met 4-0, speelde Mujangi Bia een dik uur mee. 

Hoewel hij nooit meer een selectiebrief in de bus zou ontvangen, volgde er nadien wel een uitleenbeurt aan Wolverhampton Wanderers.

Op de dool

Na anderhalf jaar Engeland keerde Mujangi Bia terug naar België, maar de Congolese Belg was uitgekeken op Charleroi. Standard pikte de vleugelaanvaller op, waar hij eveneens een belangrijke pion werd. Van daaruit volgde een tweede poging om het waar te maken over het Kanaal. Maar na één huurjaar bij Watford keerde Mujangi Bia gewoon terug naar Luik. Nadien raakte hij wat op de dool. Van Standard ging het naar het Zwitserse Sion, de Turkse clubs Kayserispor en Akhisarspor, Lokeren en het Israëlische Petah Tikva om vervolgens in de gevangenis te belanden.

Want in juni 2021 werd Mujangi Bia namelijk aangehouden door de politie. Die trof toen maar liefst 1.000 wietplanten aan in zijn woning in Zellik. Uiteindelijk mocht hij na enkele dagen de gevangenis verlaten met een enkelband. 

In januari 2022 belandde hij plots bij 1B-ploeg Virton. Daar staat hij nog steeds onder contract. Vermits Virton in tweede klasse mag blijven door het failliet van Moeskroen, zien we Mujangi Bia komend seizoen opnieuw terug in 1B.

Fan van onze serie? Lees hier het verhaal van Jurgen Cavens.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top