Gavi: amper 17 jaar en nu al de toekomst van La Roja

Sport | Het gaat snel voor de Pablo Martín Páez Gavira, beter bekend als Gavi. De Spaanse middenvelder van FC Barcelona is amper 17 jaar oud maar heeft toch al drie caps bij de Spaanse nationale ploeg verzilverd. Hij doet het zo goed bij La Roja dat bondscoach Luis Enrique de ploeg helemaal rond hem wil bouwen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bijna een jaar geleden verraste voormalige FC Barcelona-coach Ronald Koeman vriend en vijand door een onbekende zestienjarige knul uit de jeugdopleiding van FC Barcelona over te hevelen naar de A-kern. Zijn naam was Pablo Martín Páez Gavira en de Nederlandse coach zag in hem een ideale aanvulling voor zijn kern, voornamelijk dan op het middenveld. Koeman wachtte niet lang met het officiële debuut en liet Gavi op 29 augustus debuteren tegen Getafe FC.

Tijdens die match maakte de jongeling heel wat indruk en dat zette Koeman er op aan om Gavi nog meer kansen te geven in La Liga. Hij werd uiteindelijk definitief opgenomen in de eerste ploeg en speelde het afgelopen seizoen maar liefst 46 officiële wedstrijden voor Barcelona. In het merendeel van die wedstrijden stond hij gewoon in de basis

“Unieke speler”

De prestaties van Gavi kwamen bondscoach Luis Enrique ter ore en die liet het jonge talent uitgebreid scouten. In oktober van vorig jaar hakte de bondscoach dan toch de knoop door en riep hij Gavi op voor de Spaanse nationale ploeg. Daar moest hij de strijd aangaan met ploegmakker Sergio Busquets en Atlético Madrid-rivaal Koke. Gavi doorstond de vuurdoop en mocht diezelfde maand voor de allereerste keer in zijn jonge leven opdraven voor La Roja. Hij speelde tijdens de halve finales van de Nations League, tegen Italië, en werd met zijn 17 jaar en 62 dagen de jongste Spaanse international ooit. Hij werd sindsdien altijd opgeroepen door Luis Enrique.

Die weet met zijn bewondering voor Gavi geen blijf. Dat blijkt toch uit de vele persconferenties waarin de bondscoach van Spanje steevast de loftrompet steekt over zijn nieuwe jonge poulain. “Gavi is een unieke speler. Hij maakt goals, kan uitstekend verdedigen, heeft voldoende fysieke kracht én is tweevoetig”, klonk het laatst nog. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Gavi zowel tijdens de WK-kwalificatiewedstrijden als tijdens de Nations League-campagne wederom present tekende.

Afkoopsom van 1 miljard

Die Nations League wordt stilaan een vitrinekast voor de inmiddels zeventienjarige middenvelder. Gabi speelde begin deze maand immers weer een beresterke partij tegen zowel Portugal, Tsjechië als Zwitserland. Tijdens de wedstrijd tegen Tsjechië, die op een 1-1-gelijkspel eindigde, maakte Gavi ook zijn allereerste doelpunt voor Spanje. Hierdoor is hij met zijn 17 jaar en 304 dagen de jongste doelpuntenmaker uit de geschiedenis van La Roja. Gavi speelde ook een hoofdrol in de wedstrijd tegen Zwitserland (0-1) door gewiekste combinaties op de mat te leggen waar de fans van smulden.

Die fans weten het zeker: Gavi is dé toekomst van de Spaanse nationale ploeg. Het voetballende talent van Gavi gaat dezer dagen duchtig de wereld rond en daarom plant FC Barcelona al enkele opmerkelijke maatregelen. Zo willen ze Gavi een nieuw langdurig contract onder de neus schuiven waarin een afkoopclausule van maar liefst 1 miljard euro werd opgenomen. Enkel op die manier is de club 100% zeker dat het Spaanse goudhaantje nog enkele jaren in Camp Nou blijft spelen.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top