Wales is een déjà vu voor de Rode Duivels

Sport | Aanstaande zaterdag neemt België het (voor de zoveelste keer) op tegen Wales. Het elftal uit het Verenigd Koninkrijk is de voorbije jaren een vaste klant van de Duivels. Sinds 2012 hebben de Belgen en de Welshmen liefst zeven keer de degens gekruist.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De jaren tikken voorbij, maar één ding lijkt onveranderlijk voor de Rode Duivels: spelen tegen Wales. Sinds 2012 hebben de Belgen en de Welshmen elkaar al zeven keer ontmoet. De wedstrijd van zaterdag is de achtste in tien jaar, de negende volgt in september. België heeft de laatste jaren tegen geen enkel land zo vaak gespeeld als tegen Wales. En die wedstrijden draaiden lang niet altijd in het voordeel van de Belgen uit. Proximus Pickx serveert een beknopt overzicht van de laatste wedstrijden tussen de Rode Duivels en de Welsh Dragons.

WK-kwalificatie 2014

In 2012 begon onze gouden generatie aan een nieuw hoofdstuk met de kwalificatie voor de wereldbeker van Brazilië. In groep A ontmoeten de Belgen Wales, dat in 1997 voor het laatst tegen België speelde. De eerste wedstrijd werd gespeeld op Britse bodem. Met een 0-2-overwinning pakten de Rode Duivels de volle buit.

De terugwedstrijd, toen België zich al verzekerd had van een ticket voor het WK, eindigde op 1-1. Wat de Belgen toen nog niet wisten is dat Wales in de volgende jaren een vaste klant zou worden.

Kwalificatie en EK 2016

In de volgende kwalificatieronde voor Euro 2016 zaten de twee landen opnieuw in dezelfde groep. Terwijl België ongeslagen was gebleven in de vorige WK-kwalificatiewedstrijden tegen Wales, waren het de Welshmen die dit keer domineerden. In Cardiff werd het 0-0 gelijk, maar in de terugwedstrijd op de slotspeeldag versloegen Gareth Bale en de zijnen de Duivels, die al met hun gedachten in Frankrijk waren, met 0-1.

Wales plaatste zich ook voor de eindronde en trof de Belgen in de kwartfinales. De partij draait uit op een nachtmerrie voor de Belgen, die met 3-1 de boot ingingen nadat ze met 0-1 hadden geleid dankzij een prachtig doelpunt van Radja Nainggolan. Wales was de beul van België. Iedereen was het erover eens: deze groep had een enorm potentieel, maar de Duivels kwamen in Lille tekort tegen een nochtans haalbare tegenstander.

Kwalificatie voor het WK in 2022

Na twee opeenvolgende kwalificatierondes (WK 2018 en Euro 2020) treffen België en Wales elkaar opnieuw in de kwalificaties voor het WK in Qatar. In maart 2021 won België met 3-1 in Brussel. Bij de terugwedstrijd, enkele maanden geleden, deelden de twee teams de punten in een 1-1-gelijkspel.

België gaat naar Qatar maar dat geldt ook voor Wales, dat onlangs zijn ticket in de play-offs veiligstelde door Oekraïne in de finale te verslaan. België en Wales zullen elkaar echter in het beste (of slechtste) geval pas in de halve finales ontmoeten.

In tien jaar tijd hebben België en Wales 7 keer tegen elkaar gespeeld, met slechts 2 Belgische overwinningen, 2 Welshe en 3 puntendelingen. De Belgen scoorden 8 doelpunten en kregen er 7 tegen.

Volg de UEFA Nations League-wedstrijd tussen Wales en België op zaterdag 11 juni vanaf 20u25 op VTM.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top