Wie wint als eerste de BNXT League, Leiden of Groningen?

Sport |

De BNXT League krijgt een verrassende Nederlandse finale. ZZ Leiden en Donar Groningen staan tegenover elkaar om uit te maken wie de allereerste kampioen wordt van deze grensoverschrijdende play-offs van de Lage Landen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De verrassing is compleet! Terwijl verwacht werd dat de twee landskampioenen de finale van de BNXT League zouden bereiken, slaagden Filou Oostende en Den Bosch daar dinsdag in eigen huis niet in door respectievelijk te verliezen van ZZ Leiden (77-88) en Donar Groningen (100-101). Met de uitschakeling van de kustploeg, Oostende slikte voor het eerst dit seizoen een thuisnederlaag, krijgen we dus een volledig Nederlandse finale en bijgevolg ook een Nederlandse winnaar in het allereerste Belgisch-Nederlandse basketkampioenschap.

Geen zekerheden meer

Op papier is ZZ Leiden de favoriet. De vicekampioen van Nederland en halvefinalist in de Fiba Europe Cup, schakelde in de halve finale met Filou de favoriet van de competitie uit. Op hun overwinning, met Worthy de Jong als uitblinker met 31 punten, viel weinig af te dwingen. Na de eerste wedstrijd te hebben gewonnen (84-82), deden ze dat in België nog eens over, ondanks een handicap van 13 punten in het derde kwart. Hiermee lijken de mannen van Geert Hammink revanche te hebben genomen op de nationale play-offs waar ze op een haar na de landstitel misten door de vijfde en laatste wedstrijd tegen Den Bosch te verliezen.

Een weerzien met de Nederlandse kampioen zit er niet in, want Groningen trok verrassend aan het langste eind in de andere tweede halve finale. Groningen, dat in de vorige ronden de Belgische clubs Limburg United, Antwerp Giants en Mechelen Kangoeroes versloeg, hield Den Bosch in twee zwaarbevochten wedstrijden van een plaats in de finale. Uiteindelijk was slechts één extra punt genoeg om zich te plaatsen voor die finale na het gelijkspel in de eerste wedstrijd (68-68) en het dinsdag dus won met 100-101.

In de klassieke fase van het kampioenschap speelden ZZ Leiden en Groningen twee keer tegen elkaar. De eersten vernederden de laatsten thuis (63-92), waarna Groningen een maand later wraak nam (69-71). Of je nu in het ene of het andere kamp zit, de ploegen lijken heel snel te leren van hun mislukkingen en de strijd in de finale beloofd razend spannend te worden. Het is dan ook moeilijk te zeggen wie in de volgende partij de verliezer zal zijn en wie de geschiedenis zal ingaan als de allereerste kampioen van de BNXT League.

Volg het beste van de BNXT League, zoals de finale van de grensoverschrijdende play-offs op donderdag 9 en zaterdag 11 juni telkens vanaf 19u45, op Pickx+ Sports 1 met de Pickx Sports-optie van Proximus. Je kan het laatste basketbalnieuws volgen op Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top