Hoe een voormalig profspeler voor miljoenen euro’s werd opgelicht

Sport | Yohan Mollo, een Franse voetballer die momenteel in de lagere divisies van Frankrijk voetbalt, kent het elitewereldje van de sport in Frankrijk, Spanje, Rusland, Engeland of Griekenland als geen ander. Hij voetbalde in elk van die landen, maar toch heeft hij geen euro meer over van het kapitaal dat hij daarmee opbouwde. Zijn voormalige makelaars hebben hem namelijk voor een gigantisch bedrag opgelicht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Lag een ferme portie naïviteit aan de basis van alles? Of vertrouwde hij te snel iemand? In ieder geval werd Yohan Mollo, oud speler van Saint-etienne, Grenada, Fulham, Sint-Petersburg en zelfs Panathinaikos, jarenlang voor heel erg veel geld opgelicht. In totaal zou het om een bedrag tussen de 10 en 15 miljoen euro gaan.

Op dit moment speelt Mollo in Nationale 2, het equivalent van de Belgische vierde klasse. Met het loon dat hij daar verdient, probeert de 32-jarige speler zijn financiële problemen op te lossen. In een interview met Le média Carré vertelde hij onlangs voor het eerst over de lijdensweg die hij reeds aflegde. Door zijn verhaal te delen wil hij jonge voetballers waarschuwen voor de minder mooie aspecten van de voetbalwereld.

“Ik heb niks meer over van wat ik verdiende in mijn glorietijd omdat ik me helaas liet omringen door valse mensen”, vertelt de speler. “Uiteindelijk bleek dat ik tien jaar lang werd gemanipuleerd en pas in het elfde of twaalfde jaar dat ik voetbalde, kwam ik de waarheid te weten.”

Bankieren verboden

Na een mooie en eerlijke carrière had Yohan Mollo niet verwacht dat hij zich in zijn latere leven nog zo zou moeten focussen op zijn financiën. Toch heeft de aanvallende middenvelder vandaag heel wat financiële problemen en dat heeft verregaande gevolgen. “Ik ben verbannen bij alle banken en sta geregistreerd op de zwarte lijst van de Banque de France. Ik heb geen toegang meer tot de diensten van Franse banken, omdat ik hen allemaal geld verschuldigd ben. Het is het resultaat van het werk van een georganiseerde bende waar ik mijn hele carrière lang slachtoffer van ben geweest. De voetbalwereld is een felle wereld waarbij alleen de sterksten overblijven, en daarbij heb ik gefaald”, vertelde de speler die zijn eigen naam wil zuiveren.

Georganiseerde misdaad

Zijn financiële problemen zijn het gevolg van een grootschalige oplichting door zijn makelaars. Die hadden een uitgebreid systeem ontwikkeld door het vertrouwen van de speler te wekken om hem nadien te ontvreemden van miljoenen euro’s zonder dat hij daarvan wist. Dat deden ze aan de hand van valse documenten, diefstal van identiteit, verduisterd geld… De criminelen deden er alles aan om te profiteren van het welvaren van Yohan Mollo.

“Al vrij vroeg in mijn carrière bezocht ik officiële instanties om een levensverzekering af te sluiten. Bij de instantie waar ik aanklopte, legden ze me uit dat al het geld dat ik zou verdienen, naar die levensverzekering zou gaan. Daardoor zou ik een potje kunnen sparen voor na mijn voetbalcarrière”, vertelt Mollo. “Maar ik kon het geld bijna negen jaar lang niet gebruiken. Elk jaar kreeg ik op 31 december bonnen van het geld dat ik had verdiend met mijn belegging, maar die documenten waren natuurlijk nep. De persoon die ze me bezorgde, speelde onder een hoedje met de makelaars. Onder mijn naam en met mijn geld zijn de makelaars leningen aangegaan. Bovendien hadden ze toegang tot mijn codes voor mijn rekeningen en chequeboekjes. Van commissies tot salarissen en portretrechten, ze inden het allemaal op hun eigen rekening. Eigenlijk hebben ze me alles afgepakt”, zucht de speler.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top