Mons-Hainaut moet een tandje bijsteken om Oostende uit te dagen

Sport |

In de eerste match van de play-offs tussen Mons en Oostende ging de overwinning zoals verwacht naar de regerende landskampioen (84-66). Willen de Henegouwers zich alsnog als titeluitdager profileren, moeten ze in het tweede duel een ander gelaat tonen. Donderdag om 20u30 krijgen ze daar al de kans toe in de eigen Mons Arena.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tien minuten. Zolang kon Belfius Mons-Hainaut gelijke tred houden met Filou Oostende in game 1 van hun halve finale in het nationale luik van de BNXT League. Nadien ontwikkelde de kustploeg zijn gekende high intensity basketbal, met vooral een zeer strakke verdediging. In het tweede kwart zorgde een 13-1 tussensprint meteen voor een serieuze kloof van 17 punten (40-23), te groot voor Mons om nog recht te trekken. De ploeg van coach Vedran Bosnic weet dus wat gedaan in de tweede wedstrijd aanstaande donderdag in de eigen Mons Arena: scherp starten en dat zo lang mogelijk volhouden. Alleen zo kunnen ze nog in de race blijven tijdens deze best of five-reeks tegen de regerende landskampioen.

Agressiviteit is de sleutelfactor

Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Want agressiviteit is net het kenmerk van de ploegen die Dario Gjergja coacht. Ondertussen is dat al tien jaar zo bij Oostende, wat evenveel landstitels opleverde. En daar lijkt ook deze campagne geen verandering in te komen. De kustjongens domineren ook in deze eerste editie van de BNXT League alles en iedereen. In het reguliere kampioenschap leden ze zelfs geen enkele nederlaag. Enkel in de bekerfinale werd verrassend verloren tegen Limburg United. En in de crossborder play-offs toonden de Nederlandse clubs ZZ Leiden en Heroes Den Bosch dat de troepen van Gjergja niet onaantastbaar zijn. Wanneer ze op verplaatsing spelen althans.

Net die vaststelling moet Mons toch dat sprankeltje hoop geven. Als ze de intensiteit van Oostende kunnen matchen komen ze al heel ver. Maar daarbovenop moeten de Henegouwers wat efficiënter worden in hun afwerking (beter dan de 2 op 16 shots in de eerste helft van Game 1 alvast) en meer aanwezig zijn onder de ring. Met name in de rebound werden Ajdin Penava en ploegmaats serieus afgetroefd door Pierre-Antoine Gillet en zijn collega's: 23 tegen 7 rebounds. Serieuze uitdagingen, maar het kan. Mons presteert best wanneer het met de rug tegen de muur staat, zo bewezen ze al in de vorige ronde tegen Antwerp Giants. Slaagt Mons-Hainaut er donderdagavond in om Oostende te kloppen dan zorgen ze sowieso voor een primeur (door als eerste Belgische club te winnen van Oostende in dit kampioenschap) en houden ze perspectief op een plekje in de finale van deze nationale play-offs binnen de BNXT League.

Volg het beste van de BNXT League, inclusief het duel tussen Mons en Oostende deze donderdag vanaf 19u45, op Pickx+ Sports 1 via de tv-optie Pickx Sports van Proximus. Je kan meer basketbalnieuws lezen via Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top