One day, one goal: huurling Wilfried Dalmat zet Mickaël Landreau een neus

Sport | Wilfried Dalmat doet bij de meeste volgers van het Belgische voetbal ergens wel een belletje rinkelen. Maar iets meer dan 20 jaar geleden stond Dalmat aan het begin van zijn carrière in eigen land. Als huurling bij Marseille kon hij slechts één keer scoren. Uitgerekend tegen FC Nantes, de ploeg die hem uitleende.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De clash tussen FC Nantes en Olympique de Marseille op 3 februari 2002 had een speciaal tintje voor Wilfried Dalmat. Amper een maand voor het duel was de dan 20-jarige Dalmat nog aan het trainen bij Nantes. Het jaar daarvoor mocht hij zich voor het eerst prof noemen. Hij kon aan het einde van dat seizoen al eens proeven van het echte werk met het team dat kampioen werd, overigens de laatste keer dat Nantes de titel zou vieren in Frankrijk. De eindzege in de Ligue 1 bleek een vergiftigd geschenk voor de Bretoeners. Het jaar daarop als kampioen lukte het pas op speeldag 12 om de eerste match van het seizoen te winnen.

Het weerhield een jonge Dalmat niet om te schitteren in de Champions League. Tegen PSV Eindhoven scoorde hij zijn eerste goal in het shirt van Nantes. Maar de Fransman moest mede het gelag betalen van de slechte prestaties in de competitie. Na oktober kreeg Dalmat nog nauwelijks speeltijd. Nantes besloot hem uit te lenen aan Marseille, dat twee lastige seizoenen kende en telkens op plek 15 eindigde. 

Zijn derde match in het shirt van de Zuid-Fransen werd er eentje tegen zijn Nantes, dat zich stilaan aan het herpakken was. Maar na een half uur spelen lieten de Kanaries zich toch verrassen.

Belangrijke pion bij Standard

Wanneer Marseille een aanval van Nantes kon afslaan, begon OM aan een counter uit het boekje. Snel kantelde het van de linkerkant naar de helft waar Dalmat stond. De vleugelaanvaller kon vervolgens een een-tweetje opzetten met Piotr Swierczewski. Na het ontwijken van een tackle aan de rand van het zestienmetergebied kon Dalmat infiltreren tot aan de kleine rechthoek. Nantes-doelman Mickaël Landreau anticipeerde op een voorzet van Dalmat, maar stond hierdoor te ver uit zijn goal. De gok kwam slecht uit voor Landreau, die geklopt werd door de kwieke Dalmat. Zijn doelpunt mocht echter niet baten in de partij. Nantes zette de scheve situatie nog recht en won met 3-1.

Uiteindelijk zou Dalmat zich nooit echt kunnen doorzetten bij Nantes en na enkele omzwervingen kwam de Fransman terecht in België. In 2006 streek hij neer bij Bergen om twee jaar later een transfer naar Standard te versieren. Daar werd hij een belangrijk onderdeel van het team dat een titel pakte en twee Supercups won. Na een jaartje Club Brugge verliet Dalmat in 2011 de Jupiler Pro League. Er volgden passages in Turkije en Griekenland, om zijn carrière uiteindelijk af te sluiten in de lagere regionen van Frankrijk en België. 

Bekijk hieronder de enige goal die Dalmat scoorde in het shirt van Marseille.

Fan van onze reeks 'One day, one goal'? Lees dan ook even door over de weergaloze volley van Julien Gorius.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top