Portugal kan zich geen misstap meer veroorloven op weg naar Qatar

Sport | De Europees kampioen van 2016 is nog niet geplaatst voor het komende WK. En zijn deelname is verre van zeker. Zullen Cristiano Ronaldo en co. het volgende wereldkampioenschap vanuit hun luie zetel moeten aanschouwen?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Deze maand vinden de barrages plaats voor WK-kwalificatie in het Europese gebied. Elf landen – Rusland is uitgesloten – zullen dingen naar de laatste drie WK-tickets. Portugal is één van hen. Op zijn 37ste staat Cristiano Ronaldo voor misschien wel de lastigste opgave uit zijn interlandcarrière. Hij zal geen tweede kans krijgen.

Portugal, ingedeeld in groep C, zal in de halve finale Turkije moeten trotseren. Als het doorstoot naar de finale, treffen ze daar Italië of Noord-Macedonië. Om maar te zeggen: de WK-kwalificatie van Portugal is nog lang geen uitgemaakte zaak.

Op een zucht van kwalificatie

Portugal heeft reden om zichzelf voor het hoofd te slaan. De Portugezen stonden op een zucht van kwalificatie voor Qatar, maar een doelpunt van oud-Anderlechtspeler Mitrovic sloeg die ambitie aan diggelen. In groep A van de kwalificatie stonden Portugal en Servië op gelijke hoogte voor aftrap van hun onderlinge confrontatie. Portugal had een streepje voor, vermits een gelijkspel van 1-1 of lager de koppositie in de groep zou opleveren. Helaas: in de 90ste minuut, bij een 1-1-score, trakteerde Mitrovic de Portugezen op een koude douche.

Toen al hoopte de Portugese natie dat Cristiano Ronaldo zich zou ontpoppen als de Verlosser. De kwalificatiecampagne verliep niet zo vlot als verhoopt, en heel Portugal verwachtte dat de Manchester United-spits het verschil zou maken. Dat gebeurde niet.

Einde in mineur?

Op zijn 37ste krijgt Ronaldo een nieuwe kans op een WK – wellicht het laatste grote toernooi van het nummer 7. In het geval van kwalificatie zou CR7 38 jaar oud zijn als de bal rolt in Qatar. Op het EK 2024 zou hij 39 jaar zijn: het lijkt onwaarschijnlijk dat we hem dan nog aan het werk zullen zien. Voor hem is kwalificatie voor zijn vijfde opeenvolgende WK een erezaak: hij kan zich in het rijtje voegen van legendes als Buffon en Matthaüs.

Maar niets is zeker, want Portugal treft Turkije. De Turken hebben sinds 2002 en hun derde plaats in Japan en Zuid-Korea geen WK meer gespeeld. Ze speelden een boeiende kwalificatiecampagne waarin ze als tweede eindigden achter Nederland, op slechts twee punten van de eerste plaats. De nationale ploeg is weer op niveau, en de Turkse honger is enorm.

Het programma van de barrages op Eleven Sports:

Donderdag 24 maart

Volg Portugal – Turkije op donderdag 24 maart vanaf 20u45 op Eleven 1, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top