Heeft Martinez met Mangala de 'nieuwe Dembélé' gevonden?

Sport | Bondscoach Roberto Martinez verraste bij zijn selectie voor de interlands tegen Ierland en Burkina Faso enkel met Siebe Van der Heyden. Orel Mangala kan ook zijn debuut vieren voor België, maar het is geen verrassing dat hij werd opgeroepen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

We stellen Orel Mangala even aan u voor. De 24-jarige middenvelder is immers vrij onbekend bij het grote publiek. Hij kreeg zijn jeugdopleiding bij Anderlecht, waar hij furore maakte in de Youth League. Mangala toonde met zijn kracht en voetballend vermogen dat hij klaar was voor het eerste elftal, maar toenmalig trainer Besnik Hasi gaf hem geen speelkansen.

Via Anderlecht naar de Bundesliga

Mangala was teleurgesteld en duwde door voor een vertrek. Hij trok op huurbasis naar het tweede elftal van Borussia Dortmund, dat ook een aankoopoptie afdwong. De Belgische jeugdinternational kon er niet helemaal overtuigen en hij keerde terug naar Neerpede. Daar had hij nog één jaar contract en bijtekenen was geen optie voor hem. Mangala ging definitief voor 1,8 miljoen euro naar VfB Stuttgart. Daar mocht hij in zijn eerste seizoen 7 keer starten en 13 keer invallen in de Bundesliga.

De Duitse club stuurde hem een jaar later op huurbasis naar de Duitse tweedeklasser Hamburger SV. Daar deed hij het voortreffelijk en Mangala deed er veel ervaring op. Een jaar later keerde hij terug naar Stuttgart, dat ondertussen ook degradeerde en sinds vorig seizoen speelt hij er in de Bundesliga. Mangala is uitgegroeid tot een zeer gewaardeerde kracht op het middenveld en speelde ondertussen toch al meer dan 50 duels in de Duitse eerste klasse.

Gert Verheyen, die hem onder zijn hoede had bij de U19 van België, sprak onlangs nog lovende woorden over de middenvelder. "De speler waar hij vroeger het dichtst bij aanleunde, was Mousa Dembélé. Orel was de geknipte speler als je op voorsprong stond en de bal wilde bijhouden. Ik ken zijn ontwikkeling bij Stuttgart niet, maar technisch was hij altijd bovengemiddeld. Orel is een héél goeie sjotter. Het oogt ook altijd zo mooi", verklaarde hij in Het Nieuwsblad.

Pech bij de Rode Duivels

Martinez had zijn talent al eerder opgemerkt en riep hem al op voor de Belgen. Maar hij moest telkens afhaken met blessures, anders had de centrale middenvelder al eerder zijn debuut kunnen maken. De bondscoach gelooft heel erg in de middenvelder, dat liet hij nog eens merken op de persconferentie voor het tweeluik tegen Ierland en Burkina Faso.

"Orel Mangala is een heel dynamische voetballer, een typische nummer acht. Het is een jongen die een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt het voorbije jaar. Hij heeft een grote rol op zich kunnen nemen bij Stuttgart. De berichten die we van hem ontvangen zijn heel positief", aldus Martinez.

De ex-speler van Anderlecht is dus vooral een concurrent voor spelers als Hans Vanaken, Youri Tielemans en Kevin De Bruyne. Al kunnen Vanaken en De Bruyne ook een rij hoger op het veld uit de voeten. Mangala wil op zijn 24ste de poort naar de internationale top openbreken. De speler wordt elke mercato in verband gebracht met clubs zoals Arsenal of Lyon, en hij hoopt eind dit jaar deel uit te maken van de 23 Belgische spelers die het WK in Qatar zullen meemaken. Aan Mangala om zich in de kijker te spelen in de komende twee oefeninterlands.

Volg de wedstrijden van de Rode Duivels tegen Ierland en Burkina Faso op VTM, nu zaterdag 26 maart (17u30) en maandag 29 maart (20u25), of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil..

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top