Gent en Anderlecht tegenover elkaar in de strijd om de vierde plaats

Sport |

Dit is duidelijk een van de keerpunten aan het eind van het seizoen. Gent en Anderlecht spelen voor hun plaats in de top vier in wellicht een nipt duel. Wat zal de sleutel zijn tot deze wedstrijd? We proberen erachter te komen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Slechts drie punten scheiden de Buffalo’s, die vijfde staan, van de huidige nummer drie Anderlecht. Na een moeilijke start van het seizoen heeft AA Gent zich perfect hersteld en staat het nu op een zucht van de top 4. De Gentenaars hebben niet veel nodig om in de topgroep te belanden, en het bezoek van Anderlecht aan de Ghelamco Arena is het uitgelezen moment om dat te doen. Als ze winnen, kunnen ze hun tegenstander zelfs inhalen.

Met hun huidige dynamiek (5 opeenvolgende overwinningen in de competitie, 12 doelpunten gescoord, 2 tegen), zullen de Buffalo’s in eigen huis als favoriet aan de aftrap verschijnen. Bovendien ligt de druk, gezien hun steile klim in het klassement, duidelijk niet op hun schouders en is de top 4 mogelijk de kers op de taart. Ze hebben ook de kans om het moreel van Anderlecht een deuk toe te brengen, met het oog op de Belgische bekerfinale over een maand.

Verdedigende sterkte aan beide kanten

Zoals reeds gezegd, is de vorm van Gent de laatste weken indrukwekkend. De overwinningen tegen Brugge hebben hun sporen nagelaten, vooral in de tweede ronde van de halve finale van de Beker van België. In deze wedstrijden was de verdediging bijzonder sterk. De achterhoede van de Buffalo’s is al een tijdje onverslaanbaar.

Maar die van Anderlecht is ook niet slecht. Kompany’s achterste linie is over het algemeen erg rustig. Gomez en Murillo zijn weer op hun best, waardoor de verdediging weer ademruimte heeft als de druk wordt opgevoerd. De wedstrijd zou weleens door dit aspect beslist kunnen worden.

Anderlecht in de aanval

Bovendien is Anderlecht formidabel voorin. Ook Lior Refaelov speelt weer op een zeer hoog niveau, nadat hij enige tijd nodig had om zijn plaats in de ploeg van Anderlecht te vinden. Joshua Zirkzee is indrukwekkend in zijn afwerking, maar ook in zijn opbouw. Zijn aanvallende spel is in staat om elke verdediging te destabiliseren. Gent zal heel voorzichtig moeten zijn om te voorkomen dat hij zijn slag slaat.

De Gentse aanvalssector is minder sprankelend dan die van de Brusselaars maar heeft toch heel wat te bieden, te beginnen met Tarik Tissoudali. De Marokkaan is een dynamische speler die in zijn eentje een verdediging kan ontregelen. Kan hij de sleutel zijn om Gent de nodige doelpunten te bezorgen? Er is een goede kans dat de beslissende acties van Gent via hem zullen komen.

Anderlecht beter in strafschoppen

Wat als het verschil wordt gemaakt op strafschoppen? Dit is een aspect waar het verschil tussen de twee teams groot is. Enerzijds heeft Gent dit seizoen 9 strafschoppen gekregen, maar slechts 4 ervan omgezet – minder dan de helft dus. Anderlecht daarentegen verzilverde 10 van de 11 strafschoppen die het heeft genomen. De balans is dus in het voordeel van de Brusselse ploeg in termen van aanvallend vermogen.

Maar dit is ook het geval aan de defensieve kant. Met slechts twee penalty’s tegen zich dit seizoen heeft Brussel het beste palmares in de Pro League. Beter nog, ze werden allebei gemist. Gent daarentegen gaf 6 strafschoppen weg aan hun tegenstanders, die er 5 binnen konden trapten. Geen goed teken als een dergelijk scenario zich zondag zou voordoen.

Volg de Jupiler Pro League, met ook KAA Gent - RSC Anderlecht zondag om 18u30, het hele seizoen lang dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top