Roman Abramovich neemt afscheid van Chelsea FC: het einde van een tijdperk

Sport | Na dagenlange speculatie is de kogel dan toch door de kerk: de Russische oligarch Roman Abramovich doet zijn club, Chelsea FC, van de hand en dat omwille van zijn banden met de Russische president Vladimir Poetin. Hierdoor komt een einde aan het Abramovitsj-tijdperk dat sinds 2003 op Stamford Bridge gold.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sinds de oorlog in Oekraïne worden Russische oligarchen in het Westen steeds meer in het nauw gedreven. Ook in Verenigd Koninkrijk, waar de Britse regering zich buigt over alsmaar strenger wordende sancties die de rijke kennissenkring van Vladimir Poetin zowel financieel als persoonlijk moeten treffen. Roman Abramovich, de voorzitter van de Engelse voetbalclub Chelsea FC, is een van die kennissen en voelde de bui al hangen. Om de Engelse politici voor te zijn, kondigde hij woensdag in een open brief aan aan zijn grote liefde, Chelsea FC, van de hand te doen.

Abramovich deed de aankondiging in een open brief op de website van Chelsea FC. Daarin schreef hij het volgende: “Gezien de huidige situatie heb ik besloten om de club te verkopen. Dat is volgens mij op dit moment de beste beslissing voor zowel de club, de fans, de vele werknemers, de sponsors en de partners van Chelsea FC”, klinkt het. “De netto-meerwinst van de verkoop van Chelsea FC zal integraal gedoneerd worden aan een goed doel voor alle slachtoffers van de oorlog in Oekraïne”, besluit Abramovich.

Een eerste dubbel

De 55-jarige Rus kocht de Londense club in 2003 over van de Britse zakenman Ken Beates en dat voor een bedrag van ongeveer 60 miljoen pond. De rijke Rus loste bovendien nog eens 80 miljoen pond af bij schuldeisers van Chelsea FC. Abramovich werd zo een van de eerste buitenlandse miljardairs die geld pompte in de Premier League. Dankzij de centen van Abramovich, en het doordachte beleid van de toplui bij Chelsea, ontpopte de club zich langzamerhand tot één van de sterkhouders in de Premier League en Europa.

In het eerste jaar na de overname Chelsea FC tastte Abramovich meteen diep in de buidel. Hij betaalde ongeveer 100 miljoen pond om Claude Makélélé, Juan Hernan Crespo, Damien Duff, Sebastián Verón, Joe Cole en Adrian Mutu los te weken bij hun clubs en ze naar te Londen te halen. Dankzij de nieuwe trainer, José Mourinho, won Chelsea in het seizoen 2004/2005 de Engelse landstitel, om datzelfde kunstje het jaar nadien opnieuw te flikken. Mourinho behaalde de dubbel en bracht Chelsea FC naar de top van het Engelse voetbal.

Sinds de overname van Abramovich passeerden heel wat getalenteerde voetballers de revue op Stamford Bridge. Denk maar aan clubiconen Didier Drogba, Petr Cech en Ashley Cole, of aan onze eigen Romelu Lukaku en Eden Hazard. Mede dankzij hen won de club in 2012 voor het eerst in hun bestaansgeschiedenis de Champions League nadat ze er in 2008 al eens dichtbij waren. Abramovich had met zijn transferbeleid bewezen dat als de clubkas goed wordt beheerd, de weg naar de Europese top open ligt.

21 prijzen in 19 jaar

Chelsea FC bleef de afgelopen tien jaar meedoen op het hoogste strijdtoneel. De club werd in 2015 en 2017 nogmaals Engels landskampioen en in 2013 en 2019 wonnen The Blues de Europa League. In 2012 en 2021 won de club zelfs de Champions League. De laatste jaren vertoefde Abramovich echter steeds vaker op de achtergrond en dat heeft te maken met vermeende inmenging bij de vergiftiging van een Russische dubbelspion in Londen dat de spanning tussen het Westen en Rusland verder opvoerde, maar ook omwille van de kritiek van zijn dochter op het regime van Poetin.

Maar deze week hakte de Russische miljardair de knoop eigenhandig door en breekt hij op eigen initiatief de banden met Chelsea FC. Onder zijn 19-jarige bewind won de Londense topclub maar liefst 21 prijzen waaronder dus vijf landstitels, vijf FA Cup-eindoverwinningen, twee Champions League-trofeeën, twee Europa League-edities en één wereldbeker voor clubs.

Volg het seizoen van Chelsea FC en het verloop van de Champions League het hele seizoen lang op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top