Omloop Het Nieuwsblad, Patrick Sercu in de achtervolging... op zijn vader
Patrick Sercu werd niet alleen Olympisch kampioen op de Spelen van Tokio in 1964, hij was ook de beste pisterenner in de tijd dat de Zesdaagses nog enorm populair waren. Sercu nam deel aan 223 Zesdaagses en daarvan won hij er... 88! Niemand doet beter.
Belgian Patrick Sercu, Tokyo 1964 Olympic champion in cycling (1 km time-trial), has passed away at the age of 74. #rip @Athlete365 @OldestOlympians pic.twitter.com/BiQOxvVmqx
— Philippe Vande Weyer (@philippevw) April 19, 2019
De ster van de piste
Op de wielerbanen liet Sercu al heel snel van zich spreken: hij won de wereldtitel bij de amateurs in de snelheid op het WK van 1963 dat werd gereden op de wielerbaan van Rocourt in Luik. Hij was nog maar 19.
Tijdens zijn lange carrière was hij vaak ploegmaat van Merckx, die een jaar ouder was: ze reden bijvoorbeeld samen bij Faema en Fiat. Samen met de Kannibaal vormde hij een sterk duo op de piste: samen reden ze 27 Zesdaagses, 15 daarvan wonnen ze.
There are legends and there are icons - Patrick Sercu (as is Merckx, Coppi etc) was an icon of the sport. He rode 223 Six Days and won 87 victories. ?? ?? He was also a great road sprinter too (TDF stages) https://t.co/DZqL6ObKGy ... RIP Patrick ... pic.twitter.com/wjcvIWOaym
— British Cycle Sport (@VeloUK) April 19, 2019
Ook sterk op de weg
Met zijn sterke dijen en zijn fabelachtige snelheid won hij ook veel wegwedstrijden in de sprint. Zo staan op zijn palmares 6 etappes in de Tour de France, ook al stond hij maar twee keer aan de start van deze grote ronde. In 1974 veroverde hij ook de groene puntentrui. In de Giro wist hij 13 ritzeges te pakken.
Even in het geel
In 1974, op zijn 30e al, rijdt Sercu zijn eerste Ronde van Frankrijk, in de trui van Brooklyn. Hij pakt zijn eerste en enige gele trui in Harelbeke. De volgende ochtend erna mag hij in die gele trui van start gaan in de ploegentijdrit door de straten van Harelbeke. Hij is welgeteld 9 kilometer en 12 minuten lang in het bezit van de leiderstrui in de Tour. Hij is daarmee nog altijd de recordhouder als renner die het kortste de gele trui heeft gedragen in de geschiedenis van de Tour.
De Flandrien wint daarna wel nog drie ritten: in de sprint in Saint-Malo en de dag erna in Caen. Hij wint ook nog in Besançon waar Eddy Merckx, zijn beste vriend, edelmoedig de sprint voor hem aantrekt, ook al zitten de twee renners niet in dezelfde ploeg.
Drie jaar later wint hij drie etappes in de Tour van 1977, waaronder de 12e rit tussen Roubaix en Charleroi, na een solo-ontsnapping van 175 kilometer. Hij komt alleen door op de Muur van Geraarsdbergen, door het Terkamerenbos en over het Beursplein. Jacques Esclassan wint de spurt van het peloton op meer dan 6 minuten.
So sad to hear the news that Patrick Sercu has passed away. A true cycling legend and gentleman, RIP Patrick. pic.twitter.com/JurYy2SWmk
— Fausto Coffee (@faustocoffee) April 19, 2019
Rittenkaper
In rittenkoersen kan hij zijn snelheid vaak uitspelen: 4 zeges in de Dauphine 1977, 2 in Parijs-Nice 1977 of 4 in Tirreno-Adriatico tussen 1969 en 1975. Hij wint ook nog een rit in de Ronde van Romandië 1971 en een in de Ronde van België in 1978.
In de klassiekers kent hij minder succes: uitgezonderd zijn overwinning in de semiklassieker Kuurne-Brussel-Kuurne in 1977, behaalt hij wel mooie ereplaatsen in de top 10 in de Primavera of in Vlaanderens Mooiste, maar hij slaagt er niet in een klassieker op zijn naam te schrijven.
Ah ah #ParisNice 77' quand le leader portait un maillot blanc et que @VilledeNice était heureuse de cette vue...@ParisNice #patricksercu devant le crack vainqueur cette année là #freddymaertens
— JLL Photographe?? (@jllamaere) March 14, 2021
?? @Miroir2Cyclisme pic.twitter.com/ACpLWNVOoy
Drie keer op rij op het podium van de Omloop Het Volk
Het dichtst bij een grote klassieker komt hij in de Omloop Het Nieuwsblad (vroeger Omloop Het Volk). Drie keer op rij is hij er dichtbij. In 1974 en 1975 eindigt hij twee keer achter dezelfde renner: Joseph Bruyère, nog altijd mederecordhouder van aantal zeges (3), samen met Peter Van Petegem en Ernest Sterckx.
In 1976 staat hij opnieuw op het podium, als derde deze keer, na Willem Peeters en Hennie Kuiper.
De droom van zijn vader
Hij is er dus nooit in geslaagd om even goed te doen als zijn vader Albert Sercu die in 1947 de Omloop Het Volk had gewonnen en later zijn zoon inwijdde op de wielerbanen. Twee keer een Sercu op het palmares, met een verschillende voornaam, het zou mooi geweest zijn.
Albert Sercu, vainqueur en 1947 du Circuit Het Volk (comme s'appelait alors l'épreuve aujourd'hui baptisée Omloop Het Nieuwsblad) pic.twitter.com/jfMja3skbz
— Lucien Brocas (@LucienPrudence) February 23, 2022
Groot geworden op een opgeknapte velodroom
Albert Sercu had op het WK op de weg in 1947 in Reims maar net naast de wereldtitel gegrepen. Die nederlaag deed hem zo'n pijn dat hij had gezworen om zijn zoon te leren sprinten. Albert wou een wielerpiste voor zijn zoon waar hij kon trainen en restaureerde eigenhandig de oude, vervallen betonnen piste van Rumbeke. De moeite die hij zich getroostte, wierp zijn vruchten meer dan af.
Patrick Sercu werd directeur van de Zesdaagse van Gent en werd enorm gerespecteerd in het wielermilieu. Hij stierf in april 2019 op zijn 74e. Aan het einde van zijn leven kreeg hij heel regelmatig het bezoek kreeg van Eddy Merckx.
Lees ook : Omloop Het Volk 1969, de wedstrijd waarin alles voor het eerst gebeurde voor Le Gitan
Voilà deux ans que le grand Patrick Sercu s’en est allé. Excellent coureur sur route, Patrick s’était aussi taillé un immense palmarès sur la piste, notamment en association avec Eddy Merckx. pic.twitter.com/JqFJ3ZobqU
— David Guénel (@davidguenel) April 19, 2021
Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.