One day, one goal: Kevin Keegan zet scheve situatie tegen Saint-Étienne recht

Sport | In het seizoen 1976-1977 bereikte Liverpool voor het eerst in haar bestaan de finale van de Europacup I, de voorloper van de huidige Champions League. Met onder meer sterren als Kevin Keegan en Ray Clemence mochten de Reds uiteindelijk zegevieren in de finale na 3-1-winst tegen Borussia Mönchengladbach. Maar het parcours naar deze finale liep zeker niet over rozenblaadjes.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In de jaren 70 was er in de Europacup I nog geen sprake van een groepsfase. Men begon er meteen aan met directe eliminatiewedstrijden. Liverpool werd in die eerste ronde gekoppeld aan het Noord-Ierse Crusaders. De Reds kenden geen problemen met Crusaders en wonnen hun confrontaties met 2-0 en 0-5. Maar in de achtste finales zou het Turkse Trabzonspor meer weerwerk bieden. In Turkije werd er namelijk in de heenmatch met 1-0 verloren. Uiteindelijk zette Liverpool de scheve situatie recht in eigen huis. Er werd met 3-0 gewonnen. Kevin Keegan tekende voor het derde doelpunt, meteen zijn tweede van het toernooi.

In de kwartfinales wachtte het Franse Saint-Étienne, een stugge ploeg die moeilijk te kraken was. Zowel het Bulgaarse CSKA Sofia als het Nederlandse PSV Eindhoven beten hun tanden stuk op de taaie Fransen.

Deksel op de neus

Met hun toenmalige coach Robert Herbin was Saint-Étienne een absolute topploeg in Frankrijk tijdens de jaren 70. Zo pakte het van 1974 tot 1976 drie titels op een rij. En in dat laatste titeljaar werd evenzeer de finale van de Europacup I bereikt. Uiteindelijk bleek in die eindstrijd Bayern München te sterk.

Voor de derde maal in de campagne moest Liverpool voor de heenmatch op verplaatsing spelen. Maar in het Stade Geoffroy-Guichard deden de Reds het prima. Grote kansen werden bijeen gevoetbald, maar zowel Steve Heigway als Phil Thompson konden niet scoren. Naar het slot van de partij toe was Saint-Étienne wel klinischer voor doel. Dominique Bathenay tekende voor de enige goal van de heenmatch. Liverpool keerde huiswaarts met een stevig deksel op de neus.

Er was met andere woorden andermaal werk aan de winkel voor Liverpool, wilde het de halve finales bereiken. Liverpool-coach Bob Paisley sprak voor aanvang van de terugmatch dat het een heuse kraker ging worden op Anfield.

Voorzet-schot

De woorden van Paisley bleken profetisch te zijn, want de thuisfans zouden een iconische match te zien krijgen. Opnieuw greep Liverpool, zoals ze dat deden in de terugmatch tegen Trabzonspor, de tegenstander meteen naar de keel. En dat resulteerde al na twee minuten in een doelpunt. Een speciale goal wel, vermits Keegan precies een voorzet wilde trappen. Het leer zou echter over Saint-Étienne-doelman Ivan Curkovic waaien. De snelle goal legde meteen het tempo vast voor de hele match.

Vroeg in de tweede helft leek Bathenay het doek te doen vallen voor Liverpool, toen hij de 1-1 scoorde. Maar met de steun van het publiek weigerde Liverpool zich gewonnen te geven. Net voor het uur zette Ray Kennedy Liverpool weer op voorsprong. Met nog minder dan tien minuten te spelen, stuurde Paisley met David Fairclough een verse aanvaller het veld op. Een gouden zet, want Fairclough maakte zeven minuten voor affluiten de 3-1 waardoor Liverpool mocht doorstoten naar de halve finales van de Europacup I. “Mijn jongens hebben karakter getoond”, zei een fiere coach Paisley na de partij.

Hoe lastig de dubbele confrontaties waren met Trabzonspor en Saint-Étienne, des te makkelijker rekende Liverpool af met het Zwitserse FC Zürich in de halve finales. Er werd met 1-3 en 3-0 gewonnen. In de finale bleken de Reds ook een maatje te sterk voor Borussia Mönchengladbach, waardoor Liverpool als tweede Engelse ploeg ooit (na Manchester United in 1968) de Europacup I kon winnen. Liverpool zou zelfs dat kunststukje een jaar later herhalen door in de finale maar liefst Club Brugge, met onder meer Georges Leekens en René Vandereycken in de basis, te kloppen.

Bekijk hieronder de goal van Kevin Keegan die Liverpool op weg zette naar de halve finales van de Europacup I in 1977.

Fan van onze reeks 'One day, one goal'? Lees dan ook even door over Ivan Ania.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top