Sandrine Tas: van skeeleren naar schaatsen op de Olympische Winterspelen

Sport | Sandrine Tas neemt deze zondagmiddag deel aan de finale van de 500m schaatsen. Maar wie is deze jonge 26-jarige Oostendse voor wie (rol)schaatsen een echte familieaangelegenheid is?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sandrine Tas neemt voor het eerst deel aan de Olympische Winterspelen. Ze had naar eigen zeggen haar doel al bereikt door zich te kwalificeren voor de Spelen in Peking en daardoor begon ze zonder druk aan deze campagne. In de finale van vandaag van de 500m in het schaatsen geniet de 26-jarige Belgische van haar olympisch debuut. "Het lijkt misschien triviaal, maar deze olympische ervaring is nog mooier dan ik me had voorgesteld".

Van skeeleren tot schaatsen

Bij de familie Tas is skeeleren een echte familieaangelegenheid. Haar twee oudere broers waren al skaters en op heel jonge leeftijd ging ze met haar ouders mee om hun races te zien. "Toen ik oud genoeg was om het te proberen, trad ik in hun voetsporen. Ik denk dat ik ongeveer 4,5 jaar was", aldus Sandrine.

Ze woonde op een paar honderd meter van een skateclub, wat de weg voor een carrière in deze branche helemaal opende. "Ik hou echt van het gevoel van hoge snelheid in de bochten, het gevoel als eerste over de finish te komen, de intensiteit van de race...".

Doel bereikt

Door de jaren heen heeft ze zich gevestigd in de wereld van het skeeleren. De Oostendse behoort zelfs tot de wereldtop in inline skaten. Zo won de Belgische in 2015 haar eerste wereldtitel in het rolschaatsen. Destijds volgde Sandrine ook een studie bio-ingenieur aan de Universiteit van Gent. Ze zei toen dat ze ook niet zo'n voorstander was van schaatsen, omdat het haar studie in gevaar zou kunnen brengen.

Tas wachtte daarom liever tot het einde van haar universitaire opleiding om zich echt te focussen op het schaatsen op het ijs. Een investering die al haar vruchten afwierp met haar eerste kwalificatie voor de Olympische Winterspelen. Na een 29ste en voorlaatste plaats op de 1.500m plaatste Sandrine Tas zich voor de finale van de 500m. Dat is nu al een enorm straffe prestatie voor haar, aangezien ze al tevreden was met haar kwalificatie voor de Winterspelen. "Alles wat nu komt is een bonus", verklaarde Tas. Ze geniet van elk moment in Peking.

Volg de Olympische Winterspelen dagelijks op Sporza of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top