Skeletoni Kim Meylemans strandt op achttiende plaats op Olympische Winterspelen

Sport | De Belgische skeletoni Kim Meylemans raakte in Peking niet verder dan een achttiende plaats na een teleurstellende vierde run in haar discipline. De atlete heeft geen ideale voorbereiding achter de rug, maar besloot om door te zetten en daar kunnen we enkel maar bewondering voor hebben. Wie is Kim nu Meylemans eigenlijk, en hoe is ze skeletoni geworden? Proximus Pickx legt het je uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Kim Meylemans werd 25 jaar geleden geboren in Duitsland en dat in een gezin met Belgisch ouders die in Duitsland een stal runde met topsportpaarden. Meylemans kroop in haar jeugd wel eens op zo’n paard, maar ontdekte snel dat ze allergisch was aan het haar van deze dieren. Als tiener verkaste ze naar een internaat voor astmapatiënten en wintersporters nabij het Königsseemeer in het Duitse gedeelte van de Alpen.

Niet ver van dat instituut lag ook een bobsleebaan die in het oog sprong van Meylemans en het was daar dat de jonge sportieveling verliefd werd op skeleton, een wintersport waarbij de sporter met zijn of haar buik op een slee gaat liggen om vervolgens zo snel mogelijk van een bobsleebaan af te glijden. Meylemans hield van de adrenalinekick die de sport haar gaf en bleef aan haar techniek sleutelen in het zuiden van Duitsland.

Talent

Ze bleek bovendien ook over heel wat talent te beschikken want in 2017 werd ze knap vijfde op het toenmalige wereldkampioenschap. In 2018 trad ze voor het eerst aan op de toenmalige Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang maar daar wachtte haar een grote teleurstelling. Meylemans zou niet verder geraken dan een 14e plaats en zag sporters uit landen met hogere budgetten voor skeletoni de top 10 bezetten.

Dat was volgens de skeletoni ook de moeilijkste periode uit haar leven, maar gelukkig herpakte ze zich kort daarna. In 2019 bijvoorbeeld toen ze tijdens het wereldkampioenschap voor jongeren een zilveren medaille behaalde. En aan begin van dit seizoen finishte Meylemans nog als allereerste op het programma in de tweede run van de testwedstrijd in Peking.

Geen ideale voorbereiding

De 25-jarige Meylemans had zich goed voorbereid op de huidige winterspelen in Peking, maar die voorbereiding verliep de laatste weken niet bepaald vlekkeloos. De atlete liep begin dit jaar immers het coronavirus begin op en werd bij aankomst in Peking vals positief getest waardoor ze in quarantaine moest. Ze werd daarna drie keer op rij negatief getest waarop ze uiteindelijk uit afzondering mocht. Eenmaal uit de quarantaine, werd er vervolgens ook nog een hamstringblessure vastgesteld bij de atlete die er het beste van wou maken.

Dat beste werd een 18e plaats in op de Olympische Winterspelen in Peking. Meylemans stond na drie runs al op een elfde stek, maar rekende op de vierde en laatste run om alsnog de top 10 binnen te sluipen. Die run bleek een maat voor niets te zijn want Meylemans maakte heel wat foutjes tijdens haar laatste rit waardoor ze nog meer tijd verloor. De Belgische skeletoni loopt dus een olympische medaille mis, maar mag volgens Proximus Pickx toch tevreden zijn over haar uitstekende parcours in Peking.

Volg de Olympische Winterspelen dagelijks op Sporza of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top