Kwartfinales Afrika Cup: favorieten lossen de verwachtingen in

Sport | Er zijn nog vier teams in de race om de Afrika Cup te winnen. In de kwartfinales moesten de grote verrassingen van dit toernooi hun meerdere erkennen in de toplanden. Het belooft nog een pittige strijd te worden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De verwachte finale nadert

Kameroen is het gastland van deze editie en zij zijn op weg om de Afrika Cup te winnen. De Ontembare Leeuwen wisten in de kwartfinales het Gambia van de Belgische coach Tom Sainfiet naar huis te sturen met twee doelpunten in zeven minuten. Karl Toko-Ekambi zorgde met twee goals voor de zege en samen met spitsbroeder Vincent Aboubakar (die al zes keer scoorde) scoorden zij alle doelpunten van Kameroen op deze Afrika Cup. Zij zijn een constante dreiging voor de tegenstander.

Senegal is een andere topfavoriet die in de kwartfinales een revelatie wist uit te schakelen. Tegen Equatoriaal-Guinea kwamen ze op voorsprong, maar voor het uur volgde de gelijkmaker. Tot een nieuwe stunt kwam het niet, want Cheikhou Kouyaté (ex-Anderlecht) en Ismaïla Sarr wisten de kwalificatie binnen te halen voor Senegal. Zij staan zonder te schitteren in de halve finales en het land staat daardoor op één wedstrijd van een tweede Afrika Cup-finale op rij.

Of toch een verrassende finale?

Velen denken dat een finale Kameroen-Senegal de uitkomst zal zijn, maar dat is allerminst een zekerheid. Egypte is immers ook een taaie brok, vraag maar aan Marokko. Kameroen treft de Egyptenaren in de halve finales en de farao’s tankten vertrouwen tegen Marokko. Trézéguet (ex-Moeskroen en Anderlecht) zorgde voor de kwalificatie en met Mohammed Salah hebben zij één van de beste Afrikaanse spelers in hun rangen. Met Marokko en Ivoorkust wisten zij al grote landen af te houden en de troepen van Carlos Queiroz zullen geen hapklare brok worden voor Kameroen.

Burkina Faso is nog een ploeg die zich als een zeer stug blok toonde tijdens deze Afrika Cup. Ze wisten in de vorige rondes Gabon (via strafschoppen) en Tunesië te elimineren. De Tunesiërs, die voordien Nigeria hadden uitgeschakeld, vonden maar geen openingen in de defensie van Burkina Faso en in de slotminuten incasseerden ze een fatale tegentreffer. Burkina Faso, met Hervé Koffi van Charleroi in de rangen, wist in 2013 de finale te behalen en eindigde derde in 2017. Gaan zij voor de derde keer voor een verrassing zorgen?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top